Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-25/6194-6194.html
Data: Aug 25, 2008 (22:30)

Preşedintele Republicii Moldova a făcut declaraţii de presă pe marginea convorbirilor purtate cu şeful statului rus, Dmitri Medvedev

Serviciul de presă al Preşedinţiei anunţă că, Vladimir Voronin şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu rezultatul discuţiilor purtate cu Dmitri Medvedev, menţionînd că problematica transnistreană s-a aflat în prim-planul întrevederii cu Preşedintele Federaţiei Ruse.  Şeful statului a remarcat interesul deosebit manifestat de către Dmitri Medvedev faţă de proiectul legii privind statutul autonomiei transnistrene, elaborat în baza Legii cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului, votată, prin consens politic, la 22 iulie 2005.

Potrivit comunicatului Presedintiei, ceea ce s-a decis în mod unanim de către clasa politică din Republica Moldova – de Parlamentul ţării – trebuie să fie pus la baza soluţionării conflictului transnistrean, a declarat Preşedintele. Şeful statului a menţionat că din partea Federaţiei Ruse, de asemenea, nu sînt obiecţii mari în privinţa proiectului de lege respectiv.     

Preşedintele a mai spus că în cadrul întrevederii cu omologul său rus a fost reiterat imperativul soluţionării conflictului transnistrean doar la masa de negocieri. În acest sens, Federaţia Rusă intenţionează să înainteze mai multe iniţiative menite să avanseze procesul de rezolvare a problemei transnistrene la masa de tratative, a specificat Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin a relevat că a convenit cu Dmitri Medvedev privitor la oportunitatea efectuării unor măsuri concrete în scopul reluării tratativelor în formatul „5+2”. Preşedintele şi-a exprimat convingerea că acţiuni în acest sens vor fi incluse în agendele de lucru ale ambilor preşedinţi, printre care şi întîlniri cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

Generalizînd rezultatele dialogului purtat cu Preşedintele rus, şeful statului Vladimir Voronin s-a arătat satisfăcut de paşii coordonaţi de ambele părţi în direcţia reluării negocierilor pe marginea conflictului transnistrean. În numele autorităţilor ruse, Dmitri Medvedev a afirmat că Federaţia Rusă se va implica activ în procesul de avansare în direcţia reluării tratativelor, a spus Vladimir Voronin.   

Potrivit şefului statului, în cursul întrevederii Dmitri Medvedev a manifestat un viu interes şi faţă de efectele negative ale inundaţiilor de proporţii ce s-au produs recent în ţara noastră, precum şi despre procesul de lichidare a consecinţelor acestora. 

Au fost, de asemenea, pe larg discutate relaţiile de cooperare moldo-rusă pe diferite planuri şi oportunităţile de amplificare a acestora.

În încheiere, Dmitri Medvedev l-a felicitat pe Preşedintele Vladimir Voronin cu ocazia apropiatei Sărbători Naţionale – Ziua Republicii.

Vladimir Voronin a precizat că întîlnirea a avut loc în conformitate cu înţelegerea la care cei doi şefi de stat au ajuns în luna iunie a acestui an, în cadrul reuniunii informale a şefilor de stat din CSI de la Sankt-Petersburg. Potrivit Preşedintelui, evenimentele din Osetia de Sud (Georgia) au accelerat această întrevedere, se mai arata in comunicat.