Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.08.2008

Rusia a demarat procesul de recunoastere a independentei Osetiei de Sud si Abhaziei

 

Consiliul Federatiei din Rusia a votat, luni, 25 august, independenta Osetiei de Sud si Abhaziei. Senatorii vor inainta presedintelui un demers privind recunoasterea celor doua enclave separatiste de pe teritoriul Georgiei, transmite portalul Newsru.com .

 

Ulterior, Duma de Stat urmeaza sa inainteze un demers similar catre predesintele Medvedev.

 

Intr-o declaratie adoptata de catre Consiliul Federatiei, se arata ca senatorii rusi sustin intru totul politica promovata de presedintele rus fata de Osetia de Sud si Abhazia. Mentionand ca pe parcursul multor ani, Rusia a participat la procesul de identificare a unor solutii pasnice de solutionare a conflictelor din Osetia de Sud si Abhazia, senatorii rusi au declarat ca "refuzul Georgiei de a semna Acordul de neagresiune si actiunile agresive ale acesteia de la inceputul lunii august 2008 in rezultatul carora au decedat mii de oameni din Osetia de Sud si Abhazia si s-a acutizat conflictul georgiano-abhaz, au lipsit definitiv conducerea Georgiei de dreptul de a pretinde ca popoarele din Osetia de Sud si Abhazia sa depinda de politica sa aventuroasa, ce a generat o catastrofa umanitara".

 

"Salutand aspiratiile popoarelor din Osetia de Sud si Abhazia catre independenta, pace si stabilitate", precum si "tinand cont de numeroasele apeluri din partea Abhaziei si Osetiei de Sud privind recunoasterea independentei lor, inclusiv cele parvenite la 22 si 24 august 2008", Consilul Federatiei a propune recunoasterea independentei  Osetiei de Sud si Abhaziei.

 

Liderii celor doua republici nerecunoscute au declarat deja ca recunoasterea independentei va contribui la stabilitate in regiune. Totodata, insa, ei au mentionat ca nu vor forta evenimentele si vor astepta recunoasterea oficiala de catre preseditnele Medvedev.  

 

Analistii rusi mentioneaza ca recunoasterea independentei celor doua republici va permite Moscovei sa-si mentina prezenta militare in ambele republici, deoarece dupa razboiul recent pacificatorii rusi nu se vor mai putea afla acolo legal.

   

In cazul in care Rusia va recunoaste Abhazia si Osetia de Sud, pozitia Occidentului va fi una negativa si dura. In acest caz, independenta celor doua republici ar putea fi recunoscuta doar de tari precum Coreea de Nord sau Venezuela. Totodata, din punct de vedere juridic, Rusia nu trebeui sa aiba iluzii, deoarece daca Tbilisi va apela la instantele internationale de judecata, atunci decizia ar putea fi in defavoarea Rusiei.

 

 

Rusia ar putea invoca precedente, cel mai probabil model existent fiind Ciprul de Nord, dar nu situatia din Kosovo.

 

 

Unii analisti politici sustin ca cel mai bine in situatia data ar fi ca Rusia sa nu recunoasca imediat cele doua republici. Daca Moscova va face o pauza in problema data, atinci diplomatia rusa ar avea posibilitatea sa negocieze cu partenerii sai occidentali asupra deciziilor care vor corespunde intereselor Rusiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus