Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-21/6181-6181.html
Data: Aug 21, 2008 (22:42)

Andrei Stratan a apreciat momentul actual drept unul oportun în vederea avansării procesului politic de soluţionare a conflictului transnistrean

Potrivit MAEIE, astăzi, Andrei Stratan, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Philip Remler, Şeful Misiunii OSCE în Moldova. În cadrul întrevederii au fost abordate aspectele actuale ale procesului de reglementare a problemei transnistrene, s-a făcut un schimb de opinii privind evenimentele recente din Georgia şi implicaţiile acestora asupra perspectivelor de soluţionare a conflictelor îngheţate.

Interlocutorii au pus accent pe continuitatea eforturilor comune vizând soluţionarea „în pachet” a conflictului transnistrean în cadrul formatului de negocieri „5+2”, în baza respectării principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Viceprim-ministrul Andrei Stratan a apreciat momentul actual drept unul oportun pentru ca toate părţile implicate să-şi demonstreze bunăvoinţa şi abordarea constructivistă în vederea avansării procesului politic de soluţionare a conflictului. În acest sens, a fost reliefată importanţa realizării cu sprijinul comunităţii internaţionale a măsurilor de întărire a încrederii între ambele maluri ale Nistrului şi de ameliorare a situaţiei social-economice a populaţiei din regiune.

În cadrul întrevederii Andrei Stratan a subliniat rolul crescând al Uniunii Europene în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, dând o apreciere pozitivă activităţii Misiunii UE de Asistenţă la frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM), considerând benefică eventuala extindere a activităţii acestui exemplu de succes al UE. În context, s-a evidenţiat importanţa avansării cadrului juridic al relaţiilor Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru procesul de reintegrare a ţării, informează comunicatul MAEIE.