Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.08.2008

Preşedintele României a reconfirmat că ţara sa va rămîne un susţinător activ al integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova

La iniţiativa şefului statului român, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Preşedintele României, Traian Băsescu, aflat la Chişinău în contextul vizitelor de lucru planificate, în perioada 20-21 august curent, în Ucraina, Republica Azerbaidjan, Georgia şi Republica Turcia. La întrevedere au fost de asemenea prezenţi ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Stratan, şi consilierul prezidenţial în probleme de politică externă şi integrare europeană, Tudor Vasilică - din partea Moldovei, şi ministrul afacerilor externe al României, Lazăr Comănescu, consilier prezidenţial, Anca Ilinoiu - din partea părţii române, anunţă un comunicat al Preşedinţiei de la Chişinău.

Textul mai spune că, în declaraţiile pentru presă făcute la finele întrevederii, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a salutat prezenţa omologului român la Chişinău, apreciind drept foarte productive discuţiile purtate cu Traian Băsescu, care au vizat atît dimensiunea bilaterală a relaţiilor moldo-române, cît şi diverse probleme de actualitate de pe agenda comunităţii europene şi internaţionale.

Vladimir Voronin a menţionat că a efectuat cu Traian Băsescu un schimb de opinii pe marginea situaţiei din Georgia şi a consecinţelor conflictului din Osetia de Sud în plan regional. În context, Preşedintele a subliniat că Republica Moldova s-a aliniat la Declaraţia Preşedinţiei franceze a Uniunii Europene referitor la înrăutăţirea situaţiei din Osetia de Sud (Georgia). Preşedintele a ţinut să accentueze că autorităţile moldoveneşti urmăresc cu multă atenţie evoluţia evenimentelor din Osetia de Sud, avînd în vedere existenţa unui conflict îngheţat pe teritoriul ţării noastre. Am ajuns cu Preşedintele Băsescu la concluzia că conflictul din Osetia de Sud s-a produs din cauza tărăgănării soluţionării problemei în cauză şi consolidării regimului separatist din această zonă, a afirmat Vladimir Voronin. Şeful statului a s-a referit la necesitatea examinării cauzelor producerii crizei din Georgia în vederea prevenirii pe viitor a unor asemenea conflicte.

Preşedintele a reiterat şi cu această ocazie poziţia fermă a autorităţilor moldoveneşti privind reglementarea transnistreană doar la masa tratativelor, pe cale paşnică, subliniind interesul conducerii Republicii Moldova pentru intensificarea procesului de negocieri în soluţionarea conflictului transnistrean.

În contextul perspectivei de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, Preşedintele a accentuat existenţa unor condiţii reale pentru aprofundarea şi extinderea colaborării moldo-române pe diverse planuri, exprimîndu-şi speranţa în activizarea în timpul cel mai apropiat a dialogului dintre Republica Moldova şi România.

În declaraţia sa, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a exprimat Preşedintelui Republicii Moldova mulţumiri pentru reacţia foarte operativă la solicitarea lansată de partea română de a se întîlni, precum şi pentru discuţia foarte bună pe care au avut-o cei doi şefi de stat în cadrul întrevederii bilaterale de astăzi.

Preşedintele României şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu similitudinea punctelor de vedere ale României şi Republicii Moldova referitor la riscul legat de conflictele îngheţate.

Astfel, în contextul evenimentelor care au avut loc în Osetia de Sud, Traian Băsescu a exprimat mulţumiri autorităţilor moldoveneşti pentru faptul că Republica Moldova a aderat imediat la Declaraţia Preşedinţiei franceze a Uniunii Europene referitor la înrăutăţirea situaţiei în Osetia de Sud (Georgia).

Traian Băsescu a amintit despre faptul că România este una din ţările care nu au recunoscut Kosovo şi este de opinia că decizia de a crea un stat pe teritoriul unui stat independent şi suveran contravine principiului integrităţii teritoriale şi suveranităţii statului, inviolabilităţii hotarelor acestuia.

Şeful statului vecin s-a arătat convins că evenimentele de ultima oră din Georgia au demonstrat că conflictele îngheţate existente nu au un mecanism corect de deblocare a situaţiei create.

În context, Preşedintele României a reconfirmat că ţara sa va rămîne un susţinător activ al integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, insistînd asupra faptului că nici un fel de drept nu poate prevala asupra dreptului de integritate teritorială, suveranitate şi inviolabilitate a hotarelor unui stat independent.

În contextul evoluţiei Republicii Moldova în relaţiile sale cu Uniunea Europeană, Traian Băsescu a spus că România este unul dintre susţinătorii fără rezerve al necesităţii negocierii unui nou acord dintre UE şi Republica Moldova, care ar include, în primul rînd, extinderea drepturilor de circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în interiorul Uniunii Europene, informează comunicatul Preşedinţiei moldovene.

VIDEO TVR:  România, Ucraina şi Moldova au o poziţie comună faţă de criza din Georgia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus