Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.08.2008

Inundaţiile din vara anului 2008 au provocat pagube în valoare de 120 mln. dolari SUA

Potrivit MEC, inundaţiile din vara anului 2008 au provocat pagube în valoare de 120 mln. dolari SUA. Acesta este rezultatul evaluării efectuate de către grupurile de lucru  ce au estimat daunele provocate de viituri, prezentate astăzi intr-o şedinţă  Prim-viceprim-ministrului Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului.

Conform evaluărilor efectuate, din suma totala de 120 mln. dolari SUA,  20% constituie daunele aduse infrastructurii, fiind distruse drumuri, cai de acces, etc, 15 %  sunt pierderile provocate de inundaţia terenurilor agricole. Partea leului din suma totala a pierderilor revine imobilul - 65%, care include case, vile, magazine, tabere şi baze de odihna, zone de agrement, sanatorii, etc. 

Primordial pentru Guvernul Republici Moldova, este asigurarea sinistraţilor cu case de locuit pînă la începerea sezonului rece. În acest sens, conform ultimilor estimări efectuate, este necesar de reparat 149 de case şi asigurate cu case 242 de familii. La ziua de astăzi, au fost procurate 57 de case şi 64 sunt în stadiu de negociere pentru a fi cumpărate.

„Cea mai rapida si sigura modalitate de a asigura sinistraţii cu locuinţe este cumpărarea caselor. Din acest motiv statul este disponibil să asigure cumpărarea locuinţelor pentru sinistraţi, atât în satele lor, cît şi în orice alta localitate din Moldova, la alegerea acestora”, a specificat Igor Dodon.

Evaluarea daunelor provocate de viituri în agricultura a denotat 3318 ha de terenuri agricole ale agenţilor economici şi 1514 ha ale persoanelor fizice. In următoarele zile va fi calculată suma şi elaborata procedura de acordare a compensaţiilor financiare  persoanelor fizice care şi-au pierdut roada în urma inundaţiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus