Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.08.2008

Moneda europeană s-a depreciat dramatic în Republica Moldova

Banca Naţională spune că nu poate opri devalorizarea euro, iar opoziţia acuză guvernarea de situaţia creată pe piaţa valutară.

La casele de schimb valutar din Republica Moldova euro a ajuns să coste 13 lei şi 80 de bani, cu aproape 3 lei mai puţin decât în luna iunie.

Şi dolarul american s-a devalorizat de la 13 la 9 lei.

Opoziţia de la Chişinău acuză guvernarea comunistă de această stare de lucruri. Moneda euro şi dolarul se depreciază din cauza unor manevre controlate ale puterii. Potrivit opoziţiei, pe seama populaţiei, statul vrea să câştige bani pentru restituirea datoriilor şi mimează creşteri salariale.

Mai mult, unii analişti susţin că preşedintele Voronin s-ar face vinovat de situaţia de pe piaţa valutară prin iniţierea reformelor de liberalizare a economiei.

La rândul său, Guvernul moldovean spune că devalorizarea monedei euro se datorează excesului de valută pe piaţa internă. Banca Naţională nu poate opri această depreciere deoarece intervenţiile pe piaţă sunt periculoase şi pot creşte inflaţia. Ministrul economiei, Igor Dodon, a declarat că autorităţile caută totuşi mecanisme menite să stabilizeze cursul de schimb.

Căderea monedei europene defavorizează exportatorii şi persoanele care primesc euro şi plăţi în această valută din străinătate. Sunt avantajaţi, pe de altă parte, importatorii şi moldoveni care merg la odihnă peste hotare. RFI

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus