Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-18/6131-6131.html
Data: Aug 18, 2008 (10:35)

Radu Vrabie: „relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol se vor schimba esenţial în urma războiul din Georgia"

Ultimele evoluţii din Georgia vor face extrem de dificilă obţinerea unei înţelegeri cu Federaţia Rusă în vederea reglementării transnistrene. Radu Vrabie de la Asociaţia de Politică Externă afirmă că după evenimentele din Georgia, autorităţile republicii nistrene autoproclamate vor fi mai dure în declaraţii şi acţiuni, iar relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol se vor schimba esenţial.

Reamintim că Tiraspolul a declarat că întrerupe relaţiile cu Chişinăul până când conducerea Republicii Moldova va condamna ,,ferm şi necondiţionat „ ceea ce autorităţile republicii nistrene autoproclamate califică drept „agresiune a Georgiei în Osetia de Sud". Autorităţile transnistrene au cerut încheierea ,,unui nou acord care să prevadă garanţii de pace, de securitate şi stabilitate în regiune.

Chişinăul, care s-a aliniat declaraţiei Uniunii Europene în privinţa Osetiei de sud, consideră că decizia Tiraspolului este lipsită de temei şi pledează pentru continuarea dialogului. Mediatorii şi observatorii în conflictul transnistrean se pronunţă şi ei pentru reluarea dialogului între părţi.

Iată ce crede analistul Radu Vrabie de la Asociaţia de Politică Externă (audio).

Iată ce a declarat la RFI, Andrei Popov, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (audio)