Trimite e-mail | Printeaza
Externe
16.08.2008

Angela Merkel cere retragerea ruşilor din Georgia

Angela Merkel cere retragerea ruşilor din Georgia

Rusia trebuie să îşi retragă urgent trupele din Georgia: acesta este apelul lansat de Cancelarul Angela Merkel la finalul întâlnirii de astăzi cu preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev.

Întâlnirea de astăzi de la Soci, la reşedinţa de vară a preşedintelui rus Medvedev, nu a părut a fi una amicală. Declaraţiile de presă de la final vorbesc de la sine:

"Nu credem că este rezonabil ca Rusia să aibă o prezenţă atât de masivă în centrul Georgiei", spunea îngrijorată şefa Executivului German, Angela Merkel.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Privire amicală?Referindu-se la planul de retragere în şase puncte, Merkel şi-a exprimat speranţa că acesta va fi aplicat cât de curând posibil. "Partea rusă a prezentat retragerea ca fiind posibilă. Cred că este foarte important ca, pe lângă trupele de menţinere a păcii din cadrul OSCE, şi observatorii să ajungă în zonă pentru a aprecia obiectiv situaţia."

Angela Merkel este pentru rezolvarea cât mai rapidă a crizei pe căi politice:

"Nu putem aştepta încă 15 ani fără să găsim o soluţie".

Cancelarul german a lansat şi un apel pentru facilitarea accesului convoaielor umanitare.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  La Washington, preşedintele George W. Bush a apărut din nou în faţa presei pentru a vorbi despre conflictul din Caucaz: "Moscova trebuie să îşi respecte promisiunile şi să retragă trupele invadatoare de pe intreg teritoriul georgian", spunea Bush la întâlnirea cu jurnaliştii din cursul acestei dimineţi.

"Statele Unite şi aliaţii noştri sprijină poporul din Georgia şi guvernul ales democratic. Suveranitatea Georgiei şi integritatea ei teritorială trebuie respectate."

"Războiul rece s-a terminat. O relaţie dificială cu Rusia nu este în interesul Americii şi o relaţie dificilă cu America nu este în interesul Rusiei", este de părere Bush.

Rusia ameninţă

Ca răspuns faţă de îngrijorarea comunităţii internaţionale, Moscova a sintetizat situaţia cu două declaraţii scurte, făcute de preşedintele Medvedev.

"Rusia va răspunde la cele mai recente atacuri asupra cetăţenilor ei, întocmai ca şi în cazul Georgiei".

Şi, a mai spus Medvedev:"Federaţia Rusă este vizată de întelegerea recentă dintre Statele Unite şi Polonia privind amplasarea scutului antirachetă".

Războiul declaraţiilor continuă, dar mult mai grav, războiul propriu-zis din Caucaz este departe de afi soluţionat.

Sursa: Deutsche Welle

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus