Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-14/6105-6105.html
Data: Aug 14, 2008 (08:32)

Moscova acuză Kievul

Preşedintele ucrainean a restricţionat, miercuri, prin decret deplasările flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Ucraina, care s-a implicat în conflictul armat dintre Rusia şi Georgia, relatează AFP. Navele de război şi aviaţia rusă trebuie să avertizeze de acum înainte militarii ucraineni "cu cel puţin 72 de ore " înainte şi să obţină "acordul " Kievului pentru a pleca sau a reveni în portul din Sevastopol, în Crimeea.

"Dacă aceste cerinţe nu sunt îndeplinite", autorităţile ucrainene "pot cere navelor de război şi celor de realimentare, aeronavelor flotei ruse de la Marea Neagră să părăsească imediat" teritoriul ucrainean, continuă documentul.

Oficiali ruşi citaţi de AFP au denunţat ieri atitudinea Rusiei cu privire la situaţia flotei de la Sevastopol, calificând-o drept "o măsură antirusă gravă".

"Liderii ucraineni au luat o nouă măsură antirusă gravă", a anunţat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat. "Noile măsuri vizează să complice grav activităţile practice ale flotei, în contradicţie directă cu acordul", se precizează în continuare.

Rusia şi Ucraina au semnat în 1997 un acord privind staţionarea unei părţi a navelor ruse la Sevastopol, în sudul Ucrainei.

Duminică, Ucraina a anunţat că nu va permite întoarcerea în portul Sevastopol a navelor de război ruseşti, până ce conflictul dintre Rusia şi Georgia nu va lua sfârşit.

Sursa: EVZ, Adevarul