Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.08.2008

Moldova în 5 minute

*** Premierul moldovean şi-a luat concediuPrecum a anunţat serviciul de presă al Guvernului, Zinaida Greceanîi se va afla în concediu începân cu 12 august până pe 22 august.***Eco: La Moldovagaz este aşteptătă o nouă conducere„Cea mai mare companie din Moldova, societatea moldo-rusă Moldovagaz, este în fierbere. Mulţi din lucrători, dar şi surse din cadrul Guvernului susţin că în scurt timp cea mai mare parte din actuala conducere va fi înlocuită, inclusiv şi Ghenadi Abaşchin. Cu cine rămâne, o taină de stat”, scrie ziarul „Eco”. Potrivit publicaţiei citate, chestiunea cu „înnoirea” conducerii Moldovagaz a fost discutată în zilele de 4-5 august în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, la care au participat şi reprezentanţii Gazprom. Ultimii iarăşi nu s-au arătat prea încântaţi de rezultatele financiare ale întreprinderii, dar au rămas satisfăcuţi de noile tarife la gaze, intrate în vigoare la 1 august curent. În cadrul şedinţei a fost discutată şi chestiunea reorganizării Moldovagaz, chestiune ce ar putea să fie motivul principal pentru convocarea unei Adunări generale extraodinare a acţionarilor. La 15 mai, Adunarea Generală anuală a acţionarilor a Moldovagaz a aprobat un set de măsuri propus de Consiliul de observatori pentru îmbunătăţirea situaţiei economico-financiare a întreprinderii, care prevede asigurarea unei rentabilităţi a vânzărilor, reglementarea datoriilor la livrările de gaze, perfecţionarea schemei şi structurii Moldovagaz, adoptarea şi realizarea unui program de investiţii pentru trei ani, modernizarea sistemului informaţional, finalizarea evaluării activelor de lungă durată, efectuarea unui audit internaţional a rezultatelor activităţii întreprinderii (efectuat de compania PriceWaterhouseCoupers).***

O misiune a FMI a efectuat o analiză a progreselor realizate în domeniul reformării sistemului de administrare fiscală

Misiunea a întreţinut discuţii cu ministrul finanţelor, vice-ministrul dezvoltării informaţionale, conducerea şi angajaţii Inspectoratului fiscal principal de stat, precum şi cu reprezentanţii agenţiilor donatoare. Misiunea a constatat că pe parcursul ultimilor doi ani, au fost realizate progrese impresionante în domeniul reformei. Misiunea este de părerea că conducerea şi colaboratorii IFPS, beneficiind de sprijin din partea Ministerului Finanţelor, au demonstrat că sunt pregătiţi şi dispun de capacităţi pentru a administra şi promova o reformă complexă. Membrii misiunii au apreciat înalt fermitatea autorităţilor în ceea ce priveşte realizarea următoarei etape de reforme care urmează să includă o schimbare deplină a sistemului informaţional şi a tuturor proceselor de administrare fiscală. Scopul este eficientizarea administrării fiscale şi uşurarea poverii legate de respectarea cerinţelor de ordin fiscal, purtate de contribuabilii din Moldova. Misiunea încurajează Guvernul să pună la dispoziţia donatorilor relevanţi informaţia din raportul final al misiunii.

***

In anul curent si in prima jumatate a anului 2009 in Moldova vor fi construite 18 gazoducte

În 2008 şi în prima jumătate a anului 2009 în Moldova vor fi construite 18 gazoducte, ce vor asigura cu gaze naturale peste 100 de localiăţti din raioanele Râşcani, Teleneşti, Nisporeni, Cantemir etc. Bugetul necesar pentru efectuarea lucrărilor de construcţie este de 80 mil. lei (peste 5,5 mil. euro). Acest fapt a fost menţionat în cadrul unei şedinţe organizate de Ministerul Economiei şi Comerţului cu preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor raionale, prezidată de viceministrul Tudor Copaci.

***

Turcia va investi în sfera socială din Găgăuzia pentru anul 2008 aproximativ 8 mil. USD Precum a declarat başcanul Găgăuziei Mihail Formuzal în cadrul întâlnirii cu ambasadorul Turciei în Moldova, acest lucru se datorează faptului că Turcia percepe populaţia din Găgăuzia drept una de rudenie. Cei doi interlocutori au mai discutat despre  finalizarea lucrărilor de construcţie a reţelei de apeduct Ciadâr-Lunga, pentru care partea turcă a investit 5 mil. USD. Astfel că 85 km de reţea de apeduct a fost pusă în funcţiune, peste 3 mii de consumatori fiind conectaţi la cele 300 de fântini arteziene. Ambasadorul a asigurat conducerea Găgăuziei că pentru finalizarea proiectului vor fi oferite încă 1,6 mil. USD pentru 20 km de apeduct, dar şi pentru reparaţia drumurilor.

***

Chişinău: Termocom debranşează 40 de blocuri din cauza restanţelor de platăSocietatea pe acţiuni Termocom a debranşat 40 de blocuri din Chişinău din cauza restanţelor la plata chitanţelor pentru energie termică şi apă caldă. Datoriile faţă de Termocom ale consumatorilor însumează peste 660 de milioane de lei.

***

În ultimele 24 de ore în Republica Moldova au avut loc 8 incendiiLa 12 august ora 11:45 în Chişinău a ars circa 50% dintr-un automobil Audi-100. În mare parte au fost afectate secţiunea motorului şi parţial salonul automobilului. Cauza izbucnirii incendiului şi prejudiciul material se stabilesc. Un alt incendiu produs în Mitoc, r. Orhei a distrus un şopron cu nutreţ pentru animale. De la începutul anului în republică s-au produs 1272 de incendii în care şi-au pierdut viaţa 120 de persoane dintre care 9 copii.

***În sudul Moldovei mai persistă pericolul inundaţiilorÎn  raiornul Cahul, localităţile Vadul lui Isac, Brânza, Văleni se efectuează lucrări de consolidare a digurilor de protecţie. În or. Vadul lui Vodă continuă lucrările de lichidare a consecinţelor inundaţiilor, rămînînd parţial inundate circa 17 baze de odihnă. Monitorizarea situaţiei este efectuată de către 3 puncte de-. Observare***

Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează despre o creştere a temperaturii aerului, în perioada 14 - 16 august, până la 33-37 grade de căldură.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus