Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-12/6070-6070.html
Data: Aug 12, 2008 (10:22)

Banca Mondială: Moldova s-ar putea confrunta cu o majorare cu 13% a nivelului sărăciei

Estimările preliminare ale Băncii Mondiale indică faptul că, având o rată a inflaţiei preturilor la produsele alimentare situata în jur de 24%, Moldova s-ar putea confrunta cu o majorare cu 13% a nivelului sărăciei, exacerbând şi mai mult provocarea determinată de necesitatea asigurării accesului păturilor pauperizate la produsele alimentare.

În speţă, o provocare nutriţională directă o prezintă situaţia grupurilor instituţionalizate, inclusiv a copiilor şi a persoanelor în etate, care în prezent supravieţuiesc cu o raţie evaluată sub doi dolari SUA pe zi.

"Costul produselor alimentare în Moldova, ca şi oriunde în altă parte, este într-o ascensiune subită”, a declarat Rekha Menon, economist senior al Băncii Mondiale în Moldova.

"Aceasta reprezinta o provocare imensă pentru o ţara, în care deja aproximativ 28% din cetăţeni îşi duc existenţa în sărăcie. Majorarea preţurilor la produsele alimentare afectează, ca regulă, într-o proporţie mult mai mare anume persoanele pauperizate din ţară, deoarece aceştia cheltuie o proporţie mai mare a veniturilor sale pe produse alimentare şi pentru că aceştia sunt mai dependenţi de veniturile salariale şi transferuri”, a spus Rekha Menon.

Indicii preţurilor de consum la principalele mărfuri şi servicii în anii 2000-2008