Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
08.08.2008

Moldova printre tarile CSI unde creste numarul bolnavilor de SIDA

Republica Moldova se numără printre ţările din CSI unde creşte numărul persoanelor bolnave de SIDA, alături de Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Kirghistan, Tajikistan şi Uzbekistan.

Este concluzia unui raport despre situaţia HIV/SIDA în fostele republici sovietice, prezentat la o conferinţă mondială de luptă împotriva maladiei, la Ciudad de Mexico. Cei aprox. 25.000 de participanţi – din partea guvernelor lumii, a diferitelor organizaţii nonguvernamentale şi instituţii internaţionale, oameni de ştiinţă – s-au întrunit pentru a elabora noi strategii de combatere a maladiei, care continuă să facă ravagii mai ales pe continentul african.

Raportul atrage atenţia că şi în ţările din Balcani, deşi mai puţin gravă decât în fostele republici sovietice, situaţia s-a înrăutăţit în ultimii ani.

Rata prevalenţei SIDEI în regiunea Bulgaria, România, Croaţia şi Bosnia, în rândul tinerilor s-a dublat din anul 2001.

110.000 de persoane au fost infectate cu virusul HIV in Europa centrala si de est, si 58.000 de persoane au murit dn aceeasi cauza, in 2007. Numarul persoanelor afectate este de circa 1,5 milioane, confrom datelor Programului comun al ONU privind HIV/SIDA.

Din totalul general al persoanele infectate, 69% locuiesc in Rusia si 29% in Ucraina, cei mai multi fiind toxicomani prin injectare, informeaza AFP.

Există numeroase iniţiative prin care se caută rezolvarea acestei situaţii deplorabile. Una dintre acestea ar fi ştergerea datoriilor ţărilor sărace cu condiţia ca acestea să investească mai mult în sistemul medical. Aşa ar putea fi combătută nu doar SIDA ci şi alte maladii precum tuberculoza sau malaria.

Guvernul german şi-a propus să sprijine în următorii doi ani aceste iniţiative cu până la 200 de milioane de euro. În acelaşi timp se angajează pentru ca tot mai multe femei să fie angrenate în programele de combatere a maladiei SIDA.

Toate aceste eforturi sunt dătătoare de speranţă, dar nu trebuie pierdut din vedere că în prezent există încă foarte mulţi oameni – mai ales în ţările sărace de pe glob – care nu pot beneficia de medicamente. După 25 de ani de cercetare, oamenii de ştiinţă n-au descoperit încă un antidot contra virusului HIV.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus