Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
07.08.2008

Ucraina şi Republica Moldova: cele mai grave inundaţii din ultimele două secole (Crucea Roşie)

Ucraina şi Republica Moldova sunt lovite de 'cele mai grave inundaţii din ultimele două secole', potrivit Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii - informează joi AFP şi Reuters.

Inundaţiile care s-au abătut asupra Europei Centrale şi de Est la sfârşitul lunii iulie s-au soldat cu 42 de morţi şi au antrenat evacuarea a aproximativ 40.000 de persoane în Ucraina, Republica Moldova şi România, potrivit Biroului de coordonare pentru probleme umanitare al ONU. Crucea Roşie estimează pierderile la peste un miliard de euro.

'Acestea sunt cele mai grave inundaţii înregistrate în ultimele două secole. Solul nu mai reuşeşte să absoarbă apa, iar alunecările de teren ameninţă peste tot', potrivit lui Joe Lowry, reprezentant al Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii pentru Belarus, Republica Moldova şi Ucraina.

Sinistraţii sunt 'într-o situaţie critică. Au nevoie urgent de hrană şi de apă potabilă. Mulţi oameni şi-au pierdut recoltele, produsele grădinii, animalele şi păsările, precum şi rezervele alimentare', a avertizat Joe Lowry.

În vestul Ucrainei, cele şase regiuni mai grav afectate sunt Ivano-Frankivsk, Cernăuţi, Transcarpatia, Lviv, Ternopol şi Vinniţa, unde circa 40.000 de cămine, peste 30.000 de hectare cultivate şi aproape 700 de kilometri de drumuri au fost grav afectate.

În Republica Moldova, mai multe districte din nord au fost dur încercate, mai ales Briceni şi Okniţa. În jur de 670 de locuitori au fost evacuaţi şi peste 300 de case sunt inundate. La 26 iulie, 1.371 de copii au fost evacuaţi din tabere de vară.

Federaţia Internaţională a Crucii Roşii a lansat un apel de urgenţă care vizează ajutorarea a circa 60.000 de persoane vulnerabile - în special persoane în vârstă şi familii numeroase - în cursul următoarelor opt luni.

Fondurile strânse vor servi între altele la procurarea de hrană, apă potabilă, ustensile menajere pentru sinistraţi, precum şi la finanţarea de lucrări de reparaţie a caselor şi servicii de sprijin psihologic, relatează AGERPRES.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus