Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-06/6003-6003.html
Data: Aug 6, 2008 (23:22)

Moscova propune infiintarea Uniunii Europene... de Est

Se pare ca Rusia, in efortul de a contrabalansa influenta Statelor Unite pe continentul european, intentioneaza sa creeze o uniune economica in spatiul ex-sovietic si nu numai. Moscova propune crearea unei structuri similare Uniunii Europene in Europa de Est, care sa cuprinda Federatia Rusa, Belarus, Kazahstan, Ucraina, Turcia, Republica Moldova si multe alte state din aceasta parte a Europei, transmite, miercuri, agentia "Agerpres", citand publicatia ucraineana "Stolichnie Novosti" .

Politologul rus si deputatul din partea partidului "Rusia Unita" in Duma de Stat, Serghei Markov, sustine ca mai intai se urmareste crearea unui spatiu economic unic in Europa de Est, iar urmatorul pas trebuie sa fie crearea unui spatiu economic unic impreuna cu Uniunea Europeana. Obiectivul final, potrivit lui Markov, este crearea unui spatiu unic in domeniul umanitar si civil (circulatia fara vize). In acest fel, sustine deputatul rus, pe batranul continent ar putea sa apara doua uniuni - Uniunea Europeana si Uniunea Europei de Est.

"Americanii incearca sa impiedice realizarea acestui proiect, iar principalele lovituri aplicate in acest sens sunt recunoasterea independentei Kosovo si lobby-ul puternic pentru aderarea Ucrainei la NATO", a indicat politologul rus in interviul acordat publicatiei "Stolichnie Novosti". El a mai adaugat ca SUA actioneaza conform principiului "Divide et impera" (dezbina si stapaneste).

"Nu vedeti ce vor americanii? Vor sa ne dezbine. Nu doar sa faca o Ucraina independenta, ci o Ucraina antiruseasca. Relatiile dintre rusi si ucraineni ar putea deveni, in viitor, asemanatoare celor dintre sarbi si croati", a spus Markov, recomandand ucrainenilor sa se lepede de "marionetele Washingtonului", daca vor sa adere la Uniunea Europeana.

Sursa: Ziua