Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-08-04/5956-5956.html
Data: Aug 4, 2008 (21:17)

Indicele Sentimentului Economic în regiunea transnistreană în iulie 2008 a constituit 113,5 puncte, sau cu 4,17 puncte mai puţin decât în partea dreaptă a Nistrului

Expertul economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, a menţionat că agenţii economici din raioanele de Est ale Moldovei manifestă un nivel mai mare de pesimism faţă de cei din dreapta Nistrului. Totodată, acest indice confirmă statisticle oficiale prezentate de către autorităţile din Transnistria şi menţionate în “Monitorul Economic”: scăderea PIB (ianuarie-mai cu 4,6%), încetinirea creşterii pieţei de consum, creşterea inflaţiei etc. Specific pentru această regiune sunt aşteptările mai mari în agricultură şi construcţii, precum şi nivelul sub 100 de puncte pentru comerţ şi industrie. ISE pentru Transnistria este calculat pentru prima dată şi va fi estimat lunar.

Totodată, Veaceslav Ioniţă a menţionat că în prezent experţii IDIS “Viitorul” studiază sistemul fiscal din regiunea transnistreană, urmând ca în septembrie 2008 să prezinte unele recomandări pentru administraţia regiunii privind îmbunătăţirea sistemului de colectare a taxelor. Potrivit lui Ioniţă, sistemul fiscal din Transnistria nu este clar şi bine structurat, diferă mult de cel aplicat pe malul drept al Nistrului. El a menţionat că experţii IDIS “Viitorul” vor veni şi cu propuneri privind modalitatea de unificare a sistemelor fiscale de pe cele două maluri ale Nistrului. ISE pentru Transnistria a fost calculat în baza chestionării a 50 de agenţi economici ce activează în stânga Nistrului.   IDIS “Viitorul” a calculat pentru prima dată, Indicele Sentimentului Economic General (ISEG), ce reflectă aşteptările agenţilor economici din întreaga ţară, inclusiv din raioanele de Est.

Astfel, în luna iulie ISEG a atins 117,47 puncte, sau cu 0,4 puncte mai puţin decât ISE. Cele mai mari diferenţe între ISE şi ISEG pe ramuri au fost depistate în cea a industriei (3 puncte) şi comerţ (2,2 puncte), ceea ce denotă faptul că agenţii economici din regiunea transnistreană ce activează în domeniul comerţului şi industriei sunt mai pesimişti în ceea ce priveşte dezvoltarea acestor ramuri.

Totodată, companiile din stânga Nistrului ce activează în agricultură, construcţii şi servicii aunt mai optimiste decât cele din dreapta Nistrului. Diferenţa dintre ISE şi ISEG pentru aceste ramuri este de 1,8 puncte, 0,6 puncte şi, respectiv 0,3 puncte.