Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-07-30/5897-5897.html
Data: Jul 30, 2008 (09:37)

Autorităţile americane examinează posibilitatea acordării unui grant Moldovei pentru înlăturarea consecinţelor inundaţiilor

Potrivit Serviciului de presa al Executivului, Prim-ministrul Zinaida Greceanîi a avut ieri, 29 iulie, o întrevedere cu Coordonatorii pentru RM ai Departamentului de Stat al SUA.  

În contextul calamităţilor naturale şi a urmărilor acestora pentru Moldova, Ambasadorul interimar al SUA în Moldova Rudolf Vilem Perina, prezent la întrevedere, a spus că  în prezent autorităţile americane examinează posibilitatea acordării unui grant Moldovei pentru înlăturarea consecinţelor inundaţiilor şi acordarea suportului  persoanelor care au avut de suferit în urma acestora.

Zinaida Greceanîi  a declarat că Guvernul Moldovei ceste îngrijorată de problema traficului de fiinţe uman şi depune toate eforturile pentru a diminua acest flagel care prejudiciază imaginea ţării.

Premierul a menţionat că „aceasta este o problemă destul de dificilă, iar autorităţile publice centrale sînt gata şi vor face tot posibilul ca aceste probleme să fie reduse la minim, mai ales din motiv că afectează cetăţenii Republicii Moldova”.

Zinaida Greceanîi a mai spus că echipa pe care o conduce contează foarte mult pe experienţa experţilor americani şi a solicitat suportul Departamentului de Stat al SUA în soluţionare acestei probleme grave. 

Reprezentanţii Departamentului de Stat au apreciat efortul depus de Guvernul Moldovei în cele 60 de zile, acordat Moldovei de la lansarea raportului pentru eliminarea lacunelor în lupta cu traficul de fiinţe umane şi au declarat că susţin ideea de a consolida  segmentul de comunicare între structurile responsabile de acest domeniu.

Republica Moldova este unicul stat din Europa care a fost trecut pe lista neagră a ţărilor unde Guvernul nu întruneşte standarde minime pentru eliminarea traficului de persoane şi nu depune eforturi semnificative pentru a le întruni. În raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de fiinţe umane pentru anul 2008 se spune că Guvernul a dat dovadă de lipsă de acţiune în acest sens.

Raportul Departamentului de Stat privind traficul de fiinţe umane este publicat anual şi prezentat de către Secretarul de Stat în faţa Congresului.

Scopul raportului este de a promova acţiuni şi de a crea parteneriate în întreaga lume pentru combaterea traficului de fiinţe umane.

În raportul Departamentului de Stat, care se referă la perioada martie 2007 - martie 2008, se spune că autorităţile Republicii Moldova nu au pornit urmăriri penale şi nici nu au pedepsit penal vreun funcţionar public implicat în trafic de persoane.

De asemenea, autorităţile nu au informat comunitatea internaţională dacă investigarea unor funcţionari concediaţi în august 2006 a produs suficiente dovezi ca să permită urmărirea lor penală.