Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
27.07.2008

Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale avertizează că pericolul de inundaţii persistă

Potrivit datelor operative ale Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în dimineaţa zilei de azi, 27 iulie, în satul Drepcăuţi raionul Briceni, 125 case de locuit au fost afectate de ape, iar în oraşul Lipcani circa 15 locuinţe au fost cuprinse parţial de ape.

La fel, în două localităţi din raionul Edineţ: satele Rotunda şi Hincăuţi, în urma acumulării surplusului de apă, s-au rupt barajele a două iazuri, ceea ce a dus la deversarea apei în luncă. La moment, în aceste localităţi nu există pericol de inundaţii.

În scopul evitării avariilor posibile în urma situaţiei create, începînd cu seara zilei de 26 iulie, a fost sistată livrarea gazului în conductele de presiune din zona de odihnă a oraşului Vadul lui Vodă, raionul Ocniţa: or. Otaci şi satele Calaraşovca şi Mereşeuca. În urma ridicării nivelului apei a rîului Prut, în jurul orelor 08:00 – 19:30, la 26 iulie, în satul Criva din raionul Briceni circa 73 de locuinţe au fost inundate, iar 15 persoane au fost izolate de ape. Salvatorii, echipaţi cu bărci, au efectuat operativ operaţiunile de salvare şi evacuare a oamenilor.

În toate zonele afectate au fost mobilizate forţele comisiei pentru situaţii excepţionale care activează pentru diminuarea consecinţelor.

Pe parcursul zilei de sîmbătă, 26 iulie, salvatorii au evacuat 1371 de copii din taberele de odihnă din Vadul lui Vodă, precum şi persoanele care se aflau la odihnă şi agenţii economici din zona de agrement Vadul lui Vodă. Copii evacuaţi au fost asiguraţi cu cazare şi hrană, iar originarii din capitală au fost transportaţi acasă.

De-a lungul rîurilor Nistru şi Prut au fost create 64 de puncte de observare, care monitorizează permanent nivelul apei şi situaţia de la nodurile hidraulice Novodnestrovsk (Ucraina) şi Dubăsari. Iar digurile de protecţie sînt permanent patrulate de către poliţişti.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus