Trimite e-mail | Printeaza
Social
26.07.2008

Moldova se pregăteşte de inundaţii

Moldova se pregăteşte de inundaţii

Guvernul de la Chişinău a luat măsuri pentru evitarea situaţiilor excepţionale din cauza creşterii nivelului apei în Nistru şi Prut.În scopul organizării măsurilor de reglare a debitului majorat de apă din râurile Nistru şi Prut, cauzat de ploile torenţiale din ultimele zile, ce au căzut în Ucraina, România şi zona de Nord a Moldovei, precum şi a măsurilor de prevenire şi protecţie a populaţiei din zonele de risc, premierul Zinaida Greceanîi a convocat în dimineaţa zilei de sîmbătă Comisia naţională pentru situaţii excepţionale. Comisia a luat decizia ca responsabil de organizarea, protecţia şi securitatea populaţiei să fie numit prim-vicepremerul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului.În cadrul unei conferinţe de presă ce a urmat, Igor Dodon a declarat că, potrivit avertizărilor lansate de partea ucraineană, în regiunea Lvov în ultimele cinci zile a căzut o normă anuală de precipitaţii, fapt ce a cauzat majorarea debitului de apă pe râul Nistru la cca 5 mii metri cubi/secundă în regiunea Lvov, iar pe râul Prut la cca 3 mii metri cubi/secundă.Totodată, potrivit specialiştilor, media multianuală este de 150-250 metri cubi pe secundă. Potrivit prognozelor autorităţilor, aceste majorări de debite vor duce la creşterea nivelului râului Nistru cu peste 1 metru. Debitul râului Prut până la barajul din Costeşti ar urma să se ridice până la 3 mii metri cubi pe secundă, faţă de 50-80 metri pe secundă cât este media multianuală, ceea ce va duce la creşterea nivelului de apă după baraj cu 1,7-2,4 metri.Pentru evitarea inundaţiilor, autorităţile moldovene au decis eliberarea, începând cu seara zilei de vineri, a apelor din rezervorul de la Dubăsari (Nistru) şi Costeşti (Prut), fapt ce va permite crearea rezervelor suplimentare de primire a apei. Potrivit prognozelor, cel mai ridicat nivel al apelor în Moldova se aşteaptă în zilele de 27-28 iulie, când viitura va atinge cca 3,5 mii metri cubi de apă pe secundă în avalul barajului de la Dubăsari.Guvernul recomandă populaţiei să nu se deplaseze spre zonele de agrement de la malul Nistrului şi Prutului, să evite scăldatul în aceste râuri. Totodată, autorităţile publice locale trebuie se asigure populaţia din zonele de risc cu saci de nisip şi alte mijloace de prevenire a inundaţiilor şi să nu ducă animalele la păşunele din luncile râurilor. Precum a fost menţionat, zonele de risc sunt localităţile din raioanele Floreşti, Făleşti, Briceni, Râşcani, Ungeni, Căuşieni, Criuleni, Anenii-Noi, Vadul-lui-Vodă. Autorităţile au luat decizia de a evacua zona de agrement Vadul-lui-Vodă, în următoarele zile urmând a fi evacuate 3,5 - 4 mii persoane. Sâmbătă a început evacuarea taberelor de copii, unde în prezent se află 1,8 mii de persoane.

Şeful Serviciului de stat Hidrometeo, Valeriu Cazacu, a explicat că ploile căzute în ultima săptămână în special în Ucraina constituie o anomalie pentru această perioadă, fiind o consecinţă a schimbărilor climatice. Cantitatea de precipitaţii căzute în Ucraina pe parcursul săptămânii s-a ridicat până la norma anuală pentru această regiune. În Republica Moldova s-au înregistrat precipitaţii de două-trei ori mai mari decât media lunară, în special în raioanele de nord.

Potrivit prognozelor hidrometeo, în următoarele două-trei zile ploile vor continua, urmând să se opreacă abia la începutul săptămânii viitoare.

În Ucraina patru persoane au murit, una este dată dispărută şi 5.180 au fost evacuate din cauza ploilor şi furtunilor puternice care au afectat în ultimele zile vestul Ucrainei.Potrivit Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, două persoane au fost ucise de fulger, o a treia a murit într-o alunecare de teren care i-a afectat casa, iar cea de a patra a murit la spital, o persoană este dată dispărută. Cea mai afectată de dezastru este regiunea Ivano-Frankivsk.

Totodată, peste 15.000 de case şi aproape 17.000 de hectare de terenuri agricole au fost inundate parţial, iar peste 317 localităţi sunt private de electricitate, după avarierea liniilor de înaltă tensiune.

În România, hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe Siret, pe toată lungimea acestuia, până la confluenţa cu râul Moldova. Precipitaţiile din ultimele două zile au afectat sute de localităţi din Suceava şi Iaşi, peste 400 de persoane fiind evacuate din calea apelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus