Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.07.2008

9 societăţi pe acţiuni din Moldova au şanse reale de a ajunge la Bursa de Valori din Londra

Nouă societăţi pe acţiuni din R. Moldova au şanse reale de a ajunge la Bursa de Valori din Londra, una dintre cele mai prestigioase pieţe din Europa, arată un studiu realizat de  Agenţia de Rating şi Estimare Estimator-VM în exclusivitate pentru revista de analiză şi rating STANDARD FINANCIAR. Studiu a fost efectuat după ce una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume, Morgan Stanley, a anunţat demararea vânzării acţiunilor companiei petroliere Ascom-Group din Moldova la Bursa de Valori din Londra, la un preţ de circa două miliarde de dolari.

În studiu se precizează că perspective bune au şi societăţile de stat – Moldtelecom, Banca de Economii, Tutun-CTC şi Barza Albă, însă, pentru a ajunge la Bursa din Londra este necesar ca mai întâi statul să înstrăineze participaţiile deţinute în aceste societăţi.

Societăţile din Moldova pot intra pe platforma alternativă - Alternative Investment Market (AIM), destinată pentru companiile tinere, aflate în faza de creştere. Pentru Alternative Investments Market nu există condiţii de listare, aşa cum există pe platforma principală a bursei, doar se impune parcurgerea unor proceduri tehnice de conformare. De regulă, este recomandabil pentru companiile solicitante la listarea pe AIM deţinerea unui capital propriu de minimum 5 milioane de euro.

O listare pe piaţa de capital londoneză ar aduce companiilor mari din Moldova capitalul necesar finanţării unor proiecte mari, precum şi o vizibilitate internaţională mai mare, un plus mare de capital, valoare de piaţă, prestigiu şi lichiditate. O companie odată intrată pe AIM îşi poate majora capitalul social cu sute de milioane de dolari, iar valoarea de piaţă a societăţii poate creşte de câteva  ori.

Cât priveşte costurile listării pe piaţa alternativă AIM, ele se ridică în intervalul de la 5 % la cca. 7% din suma atrasă prin oferta publică iniţială (IPO). Reieşind din valorile maxime ale capitalizării bursiere a celor mai mari companii din Moldova, taxa iniţială de intrare pe AIM va fi una fixă şi va constitui 5 870 lire sterline (GBP) echivalentul a 114 761 lei (MDL).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus