Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.07.2008

În Moldova va fi creată Asociaţia producătorilor de fructe

Precum au comunicat surse din cadrul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor „AGROinform”, Asociaţie a producătorilor de fructe va reuni producătorii de mere din 10 raioane ale republicii. Decizia a fost luată vineri, 18 iulie, la reuniunea naţională a producătorilor de mere, la care au participat aproximativ 40 de horticultori.

Asociaţia producătorilor de fructe va avea misiunea de a coordona informaţia despre cantităţile şi preţul de cost al fructelor, va contribui la formarea preţului de piaţă pentru comercializare, precum şi va negocia cu clienţii, atât locali, cât şi externi, condiţii optime pentru membrii săi. Finalmente, se urmăreşte crearea unui cadru de relaţii echitabil şi de durată dintre producători şi cumpărători.

Reuniunea naţională a producătorilor de mere a fost organizată de Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AGROinform”, care va acorda asistenţă instituţională crescătorilor de fructe. În special, „AGROinform” va ajuta la pregătirea pachetului de documente necesar pentru înregistrarea Asociaţiei şi îşi va asuma, la etapa iniţială, rolul de coordonare a acţiunilor membrilor acesteia.

La reuniunea naţională a fost ales un Consiliu de iniţiativă, compus din 13 persoane care, în decurs de o săptămână, va pregăti o serie de demersuri adresate autorităţilor statului, inclusiv Agenţiei pentru protecţia concurenţei. Prin aceste demersuri va fi atrasă atenţia asupra situaţiei discriminatorii faţă de producători, creată în prezent. Astfel, preţul de achiziţie propus de fabricile de prelucrare este de 0,6-0,8 lei/kg, în timp ce preţul de cost al merelor este de 1,8-2,1 lei.

În acelaşi timp, Consiliul a fost împuternicit cu dreptul de a negocia, în numele membrilor Asociaţiei, cu potenţiali clienţi, locali şi externi, preţul şi condiţiile de livrare a fructelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus