Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.07.2008

Guvernul de la Chişinău urmează să achite peste 2,5 mil euro companiei Oferta Plus, conform deciziei CEDO

Guvernul de la Chişinău urmează să achite peste 2,5 mil euro companiei Oferta Plus, conform deciziei CEDO

Până la 7 octombrie 2008, Republica Moldova trebuie să plătească companiei Oferta Plus SRL echivalentul în lei modoveneşti a 2 mil. 535 mii 104 euro. Decizia a fost luată marţi, de către Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Anterior, la 19 decembrie 2006, Curtea a pronunţat hotărârea cu privire la fondul cauzei Oferta Plus SRL contra Moldovei, în care a constatat că urmărirea penală pornită împotriva directorului companiei reclamante a avut scopul de a descuraja Oferta Plus SRL să menţină această cerere la Curte. De asemenea, Curtea a constatat că casarea hotărârii judecătoreşti din 27 octombrie 1999 pronunţată în favoarea companiei reclamante, privind plata sumei de 20 milioane de lei de către Ministerul Finanţelor, a fost „eronată”. Această hotărâre a devenit definitivă la 23 mai 2007.

La 12 februarie 2008, Curtea a pronunţat hotărârea cu privire la satisfacţia echitabilă în cauza Oferta Plus SRL c. Moldovei. Potrivit acestei hotărâri, Curtea a obligat Guvernul Republicii Moldova să plătească reclamantului 2,5 mil. euro cu titlu de prejudicii materiale,  25 mii euro cu titlu de prejudicii morale şi 10,104 mii euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Şful serviciului de presă al Guvernului, Vitalie Condraţchi, a declarat pentru BBC că autorităţile vor executa hotărârea curţii.„Republica Moldova este membru a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi guvernul va respecta deciziile înaltei curţi referitoare la Republica Moldova", spune Vitalie Condraţchi.Întrebat dacă Republica Moldova se obligă să achite companiei Oferta Plus suma prevăzută de decizia CEDO până în data prevăzută de această decizie?, Vitalie Condraţchi a spus că "dacă aceasta este o decizie definitivă, Guvernul Republicii Moldova o va respecta." 

 

Interviu cu Janeta Hanganu

Juriştii pentru Drepturile Omului 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus