Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.07.2008

Tariful pentru bransarea consumatorilor la conducta de gaze va fi de 2970 lei

Tariful pentru bransarea consumatorilor la conducta de gaze va fi de 2970 lei

Potrivit MEC, Consiliul de Administratie al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a aprobat pe 15 iulie, tariful pentru serviciile de organizare a accesului consumatorilor la retelele de distributie a gazelor in interiorul localitatilor in marime de 2970 lei. Decizia a fost luata in temeiul hotararii Guvernului nr. 715 din 16.06. 2008 cu privire la masurile de accelerare a procesului de gazificare interna a localitatilor, prin care Cabinetul de Ministri a recomandat ANRE sa aprobe tariful susmentionat.

Tariful a fost stabilit in conformitate cu Regulamentul privind gazificarea interna a localitatilor si Metodologia de determinare a tarifului pentru serviciile de organizare a accesului potentialilor consumatori la reteaua de distributie gaze in interiorul localitatilor, acte normative aprobate prin hotararea de Guvern susmentionata.

Vitalie Iurcu, director general al ANRE, a relatat, ca tariful a fost calculat in baza unui studiu privind costurile estimative ale retelei de distributie a gazelor naturale din interiorul localitatilor ce revin unui consumator, studiu efectuat de Institutul de proiectare „Gazproiect” SA. El a precizat ca aceste costuri au fost supuse expertizei si ulterior prezentate Agentiei de catre Ministerul Economiei si Comertului. Iurcu a accentuat ca costurile estimative insumeaza cheltuielile strict necesare pentru constructia retelelor de distributie a gazelor naturale in interiorul localitatilor pana la hotarul teritoriului pe care se afla locul de consum al potentialului consumator, inclusiv costul contorului de gaze si instalarea acestuia. El a mai spus ca ANRE a inclus in tarif o rata minima de rentabilitate a serviciului in marime de 5%.

In alt context, directorul general al ANRE a mentionat ca stabilirea si aplicarea unui tarif unic pentru serviciile de gazificare vor contribui la crearea unui cadru echitabil si nediscriminatoriu pentru accesul potentialilor consumatori la retelele de distributie a gazelor in interiorul localitatilor, ceea ce va stimula procesul de gazificare a satelor din R. Moldova. Daca pana in prezent antreprenorii incasau de la consumatori, pentru racordarea acestora la reteaua de distributie a gazelor, sume cuprinse intre 7 si 15 mii de lei, de acum inainte potentialii consumatori vor achita pentru aceste servicii un tarif unic de 2970 lei, a afirmat Vitalie Iurcu.

Tariful dat va intra in vigoare odata cu publicarea deciziei corespunzatoare a ANRE in „Monitorul Oficial al Republicii Moldova”. Potrivit Regulamentului privind gazificarea interna a localitatilor, potentialii consumatori vor achita tariful stabilit titularilor de licente pentru distributia gazelor naturale, care efectueaza lucrarile de constructie a retelelor de gaze. Regulamentul stabileste ca acesti titulari de licenta sunt responsabili de extinderea retelelor de distributie a gazelor in interiorul localitatilor. Conform aceluiasi document, tariful dat nu se va aplica in cazul contractelor in curs de realizare a obiectelor de gazificare, care trebuie sa fie finalizate in baza prevederilor contractelor respective.

In prezent, in R. Moldova activeaza 26 titulari de licente pentru distributia gazelor naturale. Potrivit datelor preliminare, in anul curent pentru constructia retelelor de gaze in interiorul localitatilor vor fi valorificate circa 115 mil. lei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus