Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.07.2008

Deflaţia din iunie constituie primul semn al reuşitei politicilor adoptate de către BNM şi Guvern, susţine premierul moldovean

Precum a declarat premierul Zinaida Greceanîi, conform datelor statistice, în luna iunie s-a înregistrat deflaţia de 1,1%, astfel încât inflaţia pe ultimele 12 luni la finele lui iunie a scăzut până la circa 15,6%.

Astfel, confruntaţi cu o creştere a inflaţiei atât Guvernul, cât şi Banca Naţională a Moldovei au întreprins toate acţiunile necesare în vederea stabilizării preţurilor. Pe de o parte, Guvernul actual a eliminat restricţiile cantitative la importurile de carne, ceea ce a avut un impact imediat asupra preţurilor la această categorie de produse. La fel, în vederea eliminării atacurilor speculative au fost limitate adaosurile comerciale pentru un şir de mărfuri strategice (materiale de construcţie şi produse alimentare).

De asemenea, în scopul susţinerii eforturilor dezinflaţioniste ale BNM, Guvernul a propus Parlamentului un buget echilibrat, reuşind, în acelaşi timp, să majoreze cota cheltuielilor sociale şi investiţionale din contul veniturilor bugetare suplimentare. La rândul său, Banca Naţională a Moldovei a majorat rata de bază  pînă la 18.5%, concomitent, majorând norma rezervării obligatorii pentru resursele atrase în lei moldoveneşti şi valută. Respectiv, această decizie a temperat ritmurile creditării economiei naţionale şi a permis sustragerea din circuitul monetar a excesului de lichiditate, care constituiau principalele surse de presiune inflaţionistă.

Video ProTv: 100 de zile a noului cabinet

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus