Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.07.2008

Voronin: Moldova nu va părăsi GUAM

Într-un interviu acordat ziarului ucrainean "Stoliciniie novosti" ("CN-Столичные новости" ), preşedintele moldovean a declarat că în prezent autorităţile de la Chişinău nu examinează o decizie privind ieşirea din GUAM. Totodată, Voronin a menţionat ineficienţa acestei organizaţii în plan economic, lipsa unei componente economice sigure, dar, în schimb prezenţa unor proiecte regionale politice şi militare, de care Moldova nu are nevoie.

„Au început să inventeze ce obligatii să mai atribuie GUAM. În primul rind, noi nu vom accepta niciodată vreo organizaţie militară, semimilitară sau cu aluzii la semimilitară. Caci anul trecut au fost inventate nişte forţe de menţinere a păcii. Vai-vai de forţe pacificatoare!  Nu trebuie inventat nimic!”, a spus Voronin.

Potrivit lui Voronin GUAM nici nu trăieşte, nici nu activează, nimic nu se întâmplă. „Deşi sunt tentative de reanimare. Dar noi ştimi din ce direcţie şi în ce scopuri se face aceasta”, a spus şeful statului moldovean.

Întrebat dacă mai este posibilă revenirea la „memorandumul Kozak”, preşedintele Moldovei a răspuns categoric „nu”, adăugând că actualitatea acestui document a rămas în trecut. „Din 2003 s-au schimbat multe lucruri, a fost conştientizat faptul că nu aceea a fost calea, pe care tebuie să mergem. Imi este deosebit de plăcut să ştiu că această conştientizare a avut loc nu numai la Chişinău, ci şi la Moscova şi în alte capitale. Acum sunt alte variante, mecanisme de reglementare. Cele pe care deja le-am elaborat şi pe marginea cărora astăzi desfăşirăm procesul de negocieri în formatul „5+2””, a mai spus Vladimri Voronin.   De notat că interviul a apărut doar la câteva zile de la încheierea summit-ul GUAM de la Batumi (Georgia), la care Chişinăul a fost reprezentat de ministrul Afacerilor Interne. Este deja a treia oară când şeful statului moldovean nu a fost prezent la summitul GUAM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus