Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-07-09/5682-5682.html
Data: Jul 9, 2008 (00:09)

Comisia Europeană este dispusă să contribuie la apropiere dintre Chişinău şi Tiraspol

Şeful de Unitate pentru Moldova, Belarus şi Ucraina în cadrul Directoratului General pentru Relaţii Externe al Comisiei Europene, Hilde Hardeman, a confirmat disponibilitatea Comisiei Europene de a continua să contribuie la procesul de întărire a încrederii, văzut ca bază pentru apropierea poziţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol în diverse sfere.

Potrivit unui comunicat de presă, afirmaţia a fost făcută, luni, 7 iulie, în cadrul întrevederii oficialului european cu ministrul Reintegrării din Moldova Vasile Şova.

Potrvit Hildei Hardeman, Comisia Europeană va contribui şi la reluarea negocierilor politice privind statutul Transnistriei în cadrul formatului „5+2”, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Pe parcursul întrevederii a fost efectuată o analiză detaliată a situaţiei existente în procesul de reglementare transnistreană şi a activităţii grupurilor de lucru în contextul realizării măsurilor de întărire a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului.

Părţile au menţionat existenţa unei viziuni şi a unei abordări comune în privinţa soluţionării problemelor în cauză şi au convenit să depună eforturi adiţionale pentru realizarea unor proiecte concrete, ce au drept scop întărirea încrederii şi,respectiv, oferirea unui impuls pozitiv procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Totodată, Vasile Şova şi-a exprimat recunoştinţa pentru eforturile şi suportul acordat de Uniunea Europeană, inclusiv în plan financiar şi tehnic, pentru realizarea cu succes a măsurilor de întărire a încrederii în cadrul acţiunilor întreprinse în direcţia soluţionării problemei transnistrene.

De asemenea, participanţii la întrevedere au discutat punctual activitatea Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră şi şi-au exprimat susţinerea pentru continuarea consultărilor în format trilateral RM-UE-Ucraina şi consolidarea eficienţei acţiunilor de monitorizare la frontiera moldo-ucraineană.