Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.07.2008

IDIS “Viitorul”: Agenţii economici se aşteaptă la o inflaţie de 0,8% în luna iulie 2008

Analistul de la Institutul de Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, a declarat luni, în cadurl unei confernţe de presă că aşteptările agenţilor economici depăşesc puţin prognozele oficiale. Totodată, el a spus că agenţii economici se alteaptă la o inflaţie cumulativă de 2,5 % în următoarele trei luni. Precum a menţionat Veaceslav Ioniţă, în lunile de vară pentru Moldova este caracteristică o deflaţie, datorită reducerii preţurilor la produsele agricole. Estimările agenţilor economici au fost calculate în cadrul unor sondaje efectuate de echipa IDIS „Viitorul” pentru buletinul „Indicele Sentimentului Economic”, care va fi publicat în fiecare lună. Precum a menţionat Veaceslav  Ioniţă, începând cu ediţia a 6-a buletinul conţine o caracterisatică a evoluţiei în ansamblu a optimismului agenţilor economici din  Moldova, dar şi evoluţia a şase ramuri de bază: servicii, comerţ, industrie, construcţii, inclusiv două ramuri noi: agricultura şi transporturile.

Precum a menţionat analistul de la Institutul de Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Mihai Bologan, în primele cinci lunia le anului 2008 Indicele Sentimentului Economic, valoarea Indicelui Sentimentului Economic a atins valoarea maximă pentru toată perioada de cercetare. Astfel, în primele cinci luni ale anului curent, (ISE) a însumat 118,92 puncte, ceea ce constituie cu  4,95 puncte mai mult faţă de începutul anului 2008.

Potrivit analistului, acest fapt demonstrează că economia Moldovei se pregăteşte să depăşească definitiv criza, provocată de seceta din vara anului trecut, deşi există semnale că, cel mai probabil, va urma o altă criză, generată de majorarea preţurilor la combustibil şi alte produse de primă importanţă. Creşterea  ISE s-a datorat, în primul rând, sporirii optimismului ramurilor serviciilor, agriculturii şi industriei. Totodată, în rezultatul sondajelor s-a costatat că cel mai înalt indice al încrederii a fost înregistrat în domeniul serviciilor – 128,1, cu 6,9 punce mai mult decât la începutul anului. Pe locul doi, se situează agricultura cu un indice de confidenţă de 125,3, care se datorează aşteptărilor unei roade mari de cereale în vara curentă. Industria construcţiilor s-a plasat pe locul trei după nivelul încrederii agenţilor economici, înregistrând un indice de confidenţă de 120,7, ceea ce constituie cu 6,5 puncte mai puţin decât la începutul anului. Cauzele reducerii încrederii faţă de ramura construcţiilor sunt majorarea preţurilor la imobil şi scăderea cererii la apartamente. Cea mai mică încredere agenţii economici o au faţă de industrie, aceasta înregistrând un indice de 101,1 puncte.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus