Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-07-04/5635-5635.html
Data: Jul 4, 2008 (21:44)

NewsIn: Opoziţia de la Chişinău denunţă în Parlament absenţa lui Voronin de la summitul GUAM

Reprezentarea Republicii Moldova la nivel de ministru de interne la summitul GUAM ar putea fi considerată o gafă diplomatică, dacă nu ar fi trădat o atitudine deliberată, cu repercusiuni grave asupra viitorului ţării, a declarat vineri în Parlament unul dintre liderii opoziţiei, Vladimir Filat.

La recenta reuniune de la Batumi a şefilor de stat ai organizaţiei regionale GUAM - care reuneşte Georgia, Ucraina, Azerbadjan şi Moldova - Chişinăul a fost reprezentat de ministrul de interne, Valentin Mijinschi.

Liderul liberal-democraţilor moldoveni a declarat, în cadrul şedinţei de vineri a Parlamentului moldovean, că reprezentarea necorespunzătoare a Chişinăului la summitul GUAM de la Batumi ar putea fi considerată drept o desolidarizare de principiile democratice proclamate în declaraţia finală a summitului de la Batumi, dar şi o încercare a a face pe plac Moscovei, care manifestă o atitudine rezervată şi chiar ostilă faţă de GUAM, organizaţie în care vede o contrapondere la influenţa sa în fostul spaţiu sovietic.

"Din considerente pe care le putem doar bănui preşedintele Voronin s-a eschivat de la participarea la acest summit important, trimiţându-l în misiune pe ministrul de interne – practică mai puţin obişnuită în gestionarea relaţiilor externe. Dar după cum de la măreţ la ridicol nu este decât un singur pas, probabil că, în viziunea Partidului Comuniştilor, de la Interne la Externe este şi mai puţin", a afirmat deputatul Vladimir Filat.  "Înţelegem foarte bine că stipulările comunicatului summitului GUAM de la Batumi nu convin guvernării actuale, deoarece acestea vorbesc despre valori democratice, respectul pentru libertăţile fundamentale, supremaţia legii şi drepturile omului. Facem şi presupunerea - plauzibilă, de altfel - că guvernarea încearcă să menajeze Moscova, care, din motive înţelese, manifestă o atitudine rezervată şi chiar ostilă faţă de această organizaţie. Preşedintele Voronin ar trebui să înţeleagă că pentru a avea relaţii bune cu un stat nu e neapărat nevoie să te porţi nerespectuos şi incorect cu adversarii lui. Republica Moldova trebuie să aibă relaţii foarte bune cu Federaţia Rusă, dar nu poate să-şi permită să neglijeze GUAM-ul, această organizaţie de cooperare regională, dar şi cu un recunoscut statut internaţional", a declarat preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Vladimir Filat a reamintit că în cele mai dificile momente ţările GUAM au sprijinit Chişinăul şi au declarat că integritatea teritorială a Republicii Moldova nu poate fi pusă la îndoială. Mai mult decât atât, preşedinţii ucrainean Viktor Iuşcenko şi georgian Mihail Saakaşvili l-au sprijinit personal pe Voronin în scrutinul din 2005.

Deputatul moldovean susţine că agenda summitului de la Batumi a fost una extrem de favorabilă Republicii Moldova, fiind puse în discuţie coridoarele noi de transport, alternative energetice, combaterea separatismului, coordonarea eforturilor de integrare europeană. În favoarea realizării acestor deziderate au venit cu proiecte concrete SUA, Japonia, Polonia, Lituania şi alte ţări. La summit s-a discutat printre altele şi despre proiectul oleoductului Odesa-Brodî-Gdansk, care se bucură de susţinerea UE şi la care ar putea participa şi Republica Moldova.

"Este evident că prin ignorarea summitului GUAM de către preşedintele Voronin se produce o subminare deliberată a perspectivelor energetice ale Republicii Moldova. Aceasta se face din lipsa de viziune economică şi geopolitică a guvernării, ceea ce pune în dificultate edificarea unui sistem energetic viabil al ţării, dar şi transferă pe umerii cetăţenilor povara unor preţuri ridicate ca urmare a impunerii unui monopol din afară", a mai decalrat Vladimir Filat.

Liderul PLDM a subliniat şi faptul că rolul Parlamentului de la Chişinău a devenit unul mai mult simbolic, pentru menţinerea unei faţade democratice. "Folosesc această ocazie pentru a întreba conducerea Legislativului, dar şi pe fiecare dintre noi, deputaţii, dacă acceptăm în continuare o situaţie când Parlamentul este exclus din orice discuţii pe probleme de interes cu adevărat naţional", a spus preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vladimir Filat.

Absenţa preşedintelui moldovean Vladimir Voronin de la summitul GUAM care s-a defăşurat la Batumi, în Georgia, a fost văzută de presă ca o "surpriză neplăcută" şi a fost pusă pe seama încercării liderului de la Chişinău de a se înţelege cu Moscova pentru reglementarea problemei transnistrene. Voronin a lipsit de la un summit al GUAM pentru a treia oară. Dacă la reuniunea de anul trecut Chişinăul a fost reprezentat de premierul Vasile Tarlev, în acest an la Batumi a venit ministrul de interne. Analiştii sunt îngrijoraţi de faptul că ar putea urma ieşirea Moldovei din GUAM.

La summit au participat delegaţii din partea a 25 de state şi organizaţii internaţionale, printre care şi preşedintele polonez Lech Kaczynski, cel al Lituaniei, Valdas Adamkus. A fost prezent şi ministrul de externe, Karel Schwarzenberg, precum şi reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA, dar şi o delegaţie din Japonia.

În finalul reuniunii a fost semnată o declaraţie a Consiliului şefilor de stat din GUAM privind folosirea potenţialului de transport şi dezvoltarea coridorului de transport GUAM.  Printre semnatarii documentelor summitului de la Batumi nu se numără şi Republica Moldova. Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei de la Kiev, documentele au fost semnate de către cei cinci preşedinţi prezenţi la summit – cel ucrainean, georgian, azer, lituanian şi polonez.

Sursa: NewsIn

Lina Grâu