Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-07-04/5632-5632.html
Data: Jul 4, 2008 (12:42)

Igor Dodon a examinat la Moscova posibiltatea livrării energiei de la Centrala electrică de la Cuciurgan

Potrivit serviiului de presă al MEC, în cadrul vizitei efectuate la 2 şi 3 iulie la Moscova prim-vicrepremierul Igor Dodon a avut intrevederi cu conducerea intreprinderilor energetice rusesti „Gazprom” si „INTER RAO EES”.

In cadrul intrevederii Prim-viceprim-ministrului Igor Dodon cu vice-presedintele intreprinderii „Gazprom” Valerii Golubev, a fost discutat subiectul pretului la gaz natural si perspectivele livrarii gazului in Republica Moldova pe parcursul anului 2009.

Un alt subiect al discutiilor a fost restructurarea datoriilor la gazul natural fata de intreprindea rusa „Gazprom”.Partile au convenit sa continue negocierile, si au stabilit urmatoarea intrevedere in a doua jumatate a lunii iulie 2008. In cadrul intrevederii a Prim-viceprim-ministrului Igor Dodon cu conducerea intreprinderii „INTER RAO EES” a fost examinata posibilitatea livrarii energiei electrice in Republica Moldova de la Centrala electrica de la Cuciurgan.

Igor Dodon a specificat, ca actualmente, cele mai convenabile preturi de procurare a energiei electrice pentru Republica Moldova, sunt cele din Ucraina.

Desi, preturile pe piata ucraineana angro de energie electrica constituie circa 6,2 centi SUA pentru 1 kWh, iar exportul de energie electrica ucraineana in Ungaria, Slovacia, Romania este efectuat la un pret mai mare de 7 centi SUA pentru 1 kWh, Republica Moldova procura energie electrica, din tara vecina, la pretul de 4,4 centi SUA pentru 1 kWh.

Centrala electrica de la Cuciurgan a sistat unilateral livrarea energiei electrice la 9 noiembrie 2005, din cauza refuzului autorităţilor moldovene de a cumpăra energie electrică la un preţ de 4,08 centi SUA pentru 1 kWh în clocul tarifului anterior de 3,05 cenţi. Ulterior, pretul la energia electrică de la Ccntrala electrica de la Cuciurgan a depăşit 5 centi SUA pentru 1 kWh.