Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.07.2008

Gazprom vrea 1000 USD pentru o mie metri cubi de gaze

Gazprom vrea 1000 USD pentru o mie metri cubi de gaze

La 2 iulie 2008, prim-vecepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului din Moldova Igor Dodon a avut o întrevedere de lucru cu vicrepreşedintele consiliului de administraţie a concernului Gazprom Valeri Golubev.

Precum a comunicat Ambasada Moldovei la Moscova, în cadrul întrevederii “au fost examinate aspecte ce ţin de asigurarea Moldovei cu gaze naturale şi perspectivele de colaborare în acest domeniu”.

Anterior, Dodon declarate va pleca la Moscova pentru a negocia modificarea formulei de calcul a tarifului la gaze pentru Moldova, în sensul reducerii preţului. Unii analişi menţionau că în trimestrul III preţul de livrare a gazelor ruseşti pentru Moldova ar putea atinge 240-260 USD. Totodată, în urma ultimelor evoluţii a preţurilor la carburanţi, unele publicaţii au scris că preţul pentru o mie metri cubi de gaze livrate în Moldova ar putea atinge 300 USD până la finele anului.

Totodată, analiştii Centrului Analitic Independent Expert Grup şi-au exprimat scepticismul faţă de posibilitatea reducerii de către Gazprom a tarifelor la gaze pentru Moldova. De asemenea ei au menţionat că intenţia Moldovei de a procura gaze direct din Kazahstan la preţulri mai mici, s-a soldat cu eşec, deoarece, potrivit presei ruse, partea moldovenească a manifestat “constructivism” şi a acceptat livrarea gazelor din Kazahstan prin intermediul concernului “Gazprom”.

Joi, 3 iulie, directorul general al companiei „Gazprom”, Alexei Miller, a declarat că „Gazprom”-ul ar putea vinde gaze naturale Europei la un preţ de 500 dolari pentru o mie metri cubi până la sfârşitul anului, comparativ cu nivelul de 370 de dolari din martie curent Gazprom ar putea vinde gaze naturale Europei la un preţ de 500 dolari/1.000 de metri cubi până la sfârşitul anului, comparativ cu nivelul de 370 de dolari din martie, a spus, joi, directorul general al companiei, Alexei Miller.

"Estimăm că la sfârşitul anului, preţul gazelor naturale pe care le vindem Europei va depăşi 500 de dolari" pentru mia de metri cubi, a declarat Miller, la sfârşitul unei discuţii între preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev şi omologul său azer, Ilham Aliev, desfăşurată în capitala Azerbaidjanului.În cadrul aceleiaşi întâlniri, Miller a estimat că preţul unui baril de petrol va ajunge "în curând" la 250 de dolari, de la 146, cât este în prezent. "În acest caz, preţul european la gaze va fi de 1000 USD pentru o mie metri cubi", a spus Miller, adăugând că acest preţ nu va fi ceva extraordinar pentru piaţă.  

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus