Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
02.07.2008

Admiterea la universităţile din România

Admiterea la universităţile din România pentru canditaţii din Republica Moldova va începe peste două zile. Iar în licee - peste aproape două săptămâni. Anul acesta însă este pentru prima dată când dosarele candidaţilor pot fi depuse şi la Consulatul României la Chişinău.

În acelaşi timp, numărul de locuri subvenţionate de statul român pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova este mai mare cu circa 400 faţă de anul trecut.

Admiterea la facultăţile din România pentru cetăţenii Republicii Moldova începe pe 5 iulie. Dosarele de înscriere în învăţământul superior, pentru cei care au absolvit un liceu în Republica Moldova, vor fi depuse la Consulatul României din Chişinău.

Actele nu vor mai fi trimise prin poştă, aşa cum se făcea anul trecut.

Cetăţenii Republicii Moldova care au absolvit liceul în România, se vor înscrie direct la universităţile de acolo.

Ministerul Educaţiei din România încurajează înscrierea la studii universitare în domenii pe care le consideră prioritare. Este vorba de ştiinţe umaniste, ştiinţe exacte, ştiinţe ale naturii sau inginerie.

Potrivit consilierei ministrului Educaţiei din România, Mirabela Amarandei, candidaţii care vor alege aceste domenii vor primi aşa-numite "bonificaţii" la media totală de admitere.

"Este un punctaj care se adaugă în plus la media ce i se calculează candidatului, tocmai pentru că acesta doreşte să studieze în domeniile pe care noi le considerăm prioritare", spune Mirabela Amarandei.

"Şi departajează, nu cu mult însă, dar se face totuşi o mică departajare faţă de cei care doresc să studieze la alte domenii pe care noi nu le considerăm prioritare în acest moment."

În ce priveşte masteratul şi doctoratul, candidaţii se vor înscrie la universităţile din România, şi nu la Ministerul Educaţiei.

Vor primi însă bursă de masterat de la statul român, doar cei care au absolvit o universitate în România. Ceilalţi însă se pot înscire numai la studii cu taxă.

Iar la doctorat se pot înscrie atât cei care au terminat studiile în Republica Moldova, cât şi în România.

Admiterea la liceele din România va începe la 14 iulie.

Absolvenţii de gimnaziu - cetăţeni ai Republica Moldova vor depune dosarele atât la comisia de înscriere a Inspectoratului şcolar judeţean Iaşi, cât şi la Consulatul României de la Chişinău.

Pentru anul de învăţământ 2008-2009, statul român oferă 2442 de locuri subvenţionate pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova.

Dintre acestea, 1050 - în învăţământul preuniversitar, iar altele 1.392 în cel universitar.

Data limită de depunere a actelor pentru admitere la facultăţi şi licee este 25 iulie.

Sursa: BBC

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus