Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.07.2008

Iuşcenko: Organizaţia GUAM trebuie să iniţieze un process de negocieri pentru soluţionarea conflictelor ingheţate

Preşedintele Ucrainei a declarat în cadrul şedinei plenare a summitului GUAM la Batumi, că problema nereglementării conflictelor pe teritoriile Georgiei, Azerbaidjanului şi Modlova constituie un factor de pericol şi instabilitate pentru toţi. El a menţionat că această problemă trebuie soluţionată reieşind din principiul fundamental – integritatea teritorială a acestor ţări.     

Totodaă, Iuşcenko a spus că în privinţa unor conflicte încă nu există planuri de reglementare, dar nu au loc nici procese de negocieri ce ar putea rea asemenea planuri. Drept exemplu, el a menţionat că în prezent planul Ucrainei de reglementare a conflictului transnistrean este susţinut de către toţi.

În cadrul summitului GUAM de la Batumi preşedinţii a cinci state au semnat declaraţia „GUAM- integrând Estul Europei”. Documentul a fost semnat de către preşedinţii Azerbaidjanului Ilham Aliev, al Ucrainei – Victor Iuşcenko, al Georgiei Mihail Saakaşvili, al Lituaniei – Valdas Adamkus şi de către preşedintele Poloniei – Leh Kacinski.

Declaraţia confirmă ataşamentul ţărilor semnatare faţă de valorile democratice, respectarea drepturilor şi libertărilor omului, primatului legii, păstrarea patrimoniului cultural al popoarelor şi întărirea spiritului de toleranţă.

În cadrul summitului preşedintele Iuşcenko a anunţat că Japonia va aloca 200 mil. USD pentru realizarae proiectelor GUAM. Potrivit preşedintelui ucraiean, este vorba de proiecte în domeniul transporturilor şi infrastructurii turistice. De asemenea, Iuşcenko a comunicat că SUA va ajuta GUAM în probleme ce ţin de activitatea organelor de drept şi de frontieră.  De notat că preşedintele Moldovei Vladimir Voronin nu a participat la acest summit al GUAM, Chişionăul fiind reprezentat de ministrul de interne Valentin Mejinschi.

Presa ucraineană şi cea rusă comentează că Voronin deja nu participă a treia oară la rând la summitele GUAM, fapt ce denotă scăderea interesului Modovei faţă de această organizaţie şi posibilitatea ca Moldova să iasă din GUAM. Totodată, în cadrul summitului, participanţii nu au luat nici o decizie în acest sens, secretarul general al GUAM Valeri Cecelaşvili menţionând că în pofida faptului că preşedintele Voronin nu participă la ultimele trei summite ale GUAM, delegaţia Moldovei participă la adoptarea decizilor şi împărtăşeşte principiile acestei organizaţii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus