Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-07-01/5603-5603.html
Data: Jul 1, 2008 (23:38)

Smirnov l-a demis pe Liţkai

Liderul transistrean Igor Smirnov a semnat la 1 iulie un decret, prin care l-a eliberat din funcţie pe ministrul de externe de la Tiraspol Valeri Liţkai. Potrivit serviciului de presă al lui Smirnov, prin alt decret, succesorul lui Liţkai a fost numit Vladimir Iastrebciak.

Anterior, a fost relatat că Iastrebciak a fost prezentat la 27 iunie 2008, angajaţilor MAE transnistran, fiind citit un drecret emis în acest sens de către liderul transnistrean Igor Smirnov.  Liţkai, a deţinut postul de ministru de externe al atuproclamatei rmn timp de 17 ani.

Totodată, agenţia Regnum afirma că motivul demiterii lui Liţkai ar fi faptul că „în rezultatul activităţii lui Liţkai, în ultimul timp s-au înrăutăţit definitiv relaţiile puterii executive a Transnistriei cu Rusiea, precum şi orientarea pro-ucraineană a şefului MAE de la Tiraspol”.

În martie curent, fostul preşedinte al sovietului suprem de la Tiraspol, Grigori Marakuţa a supus unei critici dure activitatea lui Valeri Liţkai, care în opinia lui, nu îşi îndeplinea onorabil obligaţiile. Marakuţa i-a imputat lui Liţkai eşecul Transnistriei în cadrul audierilor din Duma de Stat la 13 martie 2008. Marakuţa a mai spus că în ultimul timp Liţkai nu este primit nicăieri, iar acest fapt, în opinia lui, are un impact negativ asupra imaginii Transnistriei.