Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.07.2008

„La Croix”: În cazul neimplicării mai active în soluţionarea confilctului transnistrean, UE va fi nevoită să susţină politic şi financiar o reunificare a Moldovei în condiţiile impuse de Moscova

Prezentă în Moldova prin politica de vecinătate şi o misiune de asisitenţă, Europa rămâne în urmă în ceea ce priveşte procesul de reglementare a conflictului, scrie publicaţia franceză „La Croix”.

Uniunea Europeană este singuia organizaţie internaţioinală în măsură să înainteze o propunere privind o misiuen de menţinere a păcii în Transnistria şi trebuei să fie pregătită pentru a se angaja mai activ în procesul de reglementare a conflictului”, afirmă ambasadorul unei ţărin din Europa Centrală la Chişunău, citat de publicaţia franceză.

„La Croix” notează că, deja de doi ani, Europa este exclusă din procesul de negocieri foarte puţin transparent, în timp ce-şi ia angajamentul de a finanţa integrarea Transnistriei în Moldova.

Constatarea diplomatului european este clară: Moldova este o ţară vecină cu Uniunea Europeană după intrarea României în IUE în ianuarie 2007, iar reglementarea conflictului transnistrean merită o atenţie mai sporită din partea conducătorilor europeni.

Din cauza pasivităţii sale în cadrul procesului de negocieri, Uniunea Euopeană riscă să fie nevoită să susţină politic şi financiar o reunificare a Moldovei în condiţiile impuse de Moscova. Totodată, politica „soft” de vecinătate a Bruxelles-ului faţă de Moldova nu s-a soldat cu rezultatele scontate. „Există două incertitudini în relaţia dintre Moldova şi Uniunea Europeană”, menţionează Yael Ohana, autorul unui rapport al Fondaţiei culturale europene privind Moldova.

“Pe de o parte, Guvernul Moldovean îşi afişează regulat ataşamentul său faţă de procesul de integrare europeană, însă nu întperinde reformele necesare pentru a transpune această retorică europeană în realitate. Pe de altă parte, Uniunea Europenă pune următoarea condiţie: atâta timp cât perspectivele de aderare rămâne vagă, cum este în prezent, stimularea guvernului moldovean actual sau a succesorilor său va fi limitată”, susţine Yael Ohana.

Totodată, potrivit specialistului în politica post-sovietică al univesităţii din Edinburg Luke March, Moldova reprezintă un test serios pentru condiţionalitatea Europei. “Perspecitva unei aderări, chiar şi într-un timp îndepărtat, ar putea plasa ţările candidate într-un cerc de conduită virtuală şi va favoriza sporirea accesului societăţii moldovene către valorile democratice”, susţine Luke March.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus