Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.06.2008

Preşedintele RM a indicat asupra necesităţii reducerii cu 50 la sută a angajaţilor Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat, luni, şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia au fost examinate două chestiuni: privind combaterea traficului de fiinţe umane şi privind starea de lucruri în implementarea Sistemului informaţional automatizat „Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor”.

Membrii Consiliului Suprem de Securitate au analizat sub diferite aspecte starea de lucruri creată la compartimentul combaterea traficului de fiinţe umane, activitatea Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne fiind recunoscută drept nesatisfăcătoare.

În context au fost prezentate date care vădesc existenţa unor grave lacune în funcţionarea Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP), ceea ce a permis crearea, cu implicarea şi protecţia Centrului, a unor scheme criminale de transportare a cetăţenilor moldoveni la muncă în străinătate. Astfel unii colaboratori ai CCTP, ignorînd în mod flagrant atribuţiile şi responsabilităţile de serviciu, au acordat, contra unor retribuţii băneşti, diverse „servicii” traficanţilor de persoane, printre care neintentarea sau clasarea dosarelor penale pentru fapte de trafic de fiinţe umane, muşamalizarea probelor, etc. 

Cele mai răspîndite filiere de transportare a cetăţenilor moldoveni peste hotare au devenit unele agenţii de turism, care au creat o adevărată reţea de colectare a banilor. Conform informaţiei enunţate, Republica Moldova este ţara cu cele mai înalte taxe în spaţiul CSI pentru organizarea plecării cetăţenilor în migraţiune de muncă, 20 la sută din sumele estorcate de traficanţi de la migranţii ilegali fiind transmise unor colaboratori ai Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane.

S-a mai menţionat faptul că activitatea subterană s-a produs în condiţiile unui control insuficient din partea Ministerului Afacerilor Interne, a Procuraturii Generale şi a pasivităţii  Serviciului de Grăniceri.

Şeful statului a propus elaborarea în regim de urgenţă şi implementarea unui plan de acţiuni de redresare a situaţiei privind combaterea traficului de fiinţe umane. Preşedintele a pledat de asemenea pentru intensificarea activităţii Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane. Vladimir Voronin a solicitat adoptarea unor decizii privind sancţionarea dură, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, a persoanelor implicate în acţiuni infracţionale din cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane. Preşedintele a mai indicat asupra oportunităţii reducerii cu 50 la sută a angajaţilor acestei structuri, cu condiţia obligatorie a atestării ulterioare a colaboratorilor Centrului. Vladimir Voronin a subliniat importanţa sporirii randamentului de activitate a CCTP şi fortificării organelor de conducere a instituţiei vizate.

Preşedintele s-a mai referit la necesitatea analizării cadrului legislativ naţional în vederea perfecţionării acestuia la compartimentul combaterea traficului de fiinţe umane şi sancţionarea persoanelor, firmelor implicate în asemenea ilegalităţi. Şeful statului s-a mai referit la necesitatea eficientizării activităţii Serviciului de grăniceri în  depistarea cazurilor de trafic cu fiinţe umane.

Vladimir Voronin a cerut factorilor de resort adoptarea în mod operativ a unui complex de măsuri care s-ar solda cu rezultate concrete. Preşedintele a mai concluzionat că problema combaterii traficului de fiinţe umane este una de importanţă primordială pentru asigurarea intereselor şi securităţii cetăţenilor Republicii Moldova, dar  şi o chestiune ce ţine de prestigiul,  imaginea ţării noastre.

Membrii Consiliului Suprem de Securitate au atestat o stare nesatisfăcătoare de lucruri şi în ceea ce priveşte implementarea Sistemului informaţional automatizat „Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor”, care în prezent nu funcţionează integral. În acest sens s-a trasat sarcina analizării procesului de realizare a  sistemului dat şi eliminării, pînă la 1 octombrie curent, a lacunelor care împiedică implementarea deplină şi necondiţionată a acestuia.

Preşedintele Vladimir Voronin a reiterat imperativul asigurării, prin intermediul Sistemului informaţional automatizat „Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor” a unui control riguros şi permanent asupra procesului de import, recepţionare, evidenţă, a calităţii şi preţurilor produselor farmaceutice.

Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei i-a fost pusă în sarcină verificarea legalităţii utilizării resurselor financiare alocate pentru elaborarea şi implementarea Sistemului informaţional automatizat „Nomenclatorul de Stat al Medicamentelor”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus