Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-06-27/5567-5567.html
Data: Jun 27, 2008 (23:49)

Interimatul asa-zisului ministru de externe al Transnistriei Valeri Liţkai va fi exercitat de adjunctul său Vladimir Iastrebciak

Precum au declarat agenţiei  „Novîî Region” surse din cadrul administraţiei de la Tiraspol, Iastrebciak a fost prezentat vineri, 27 iunie 2008, angajaţilor MAE transnistran, fiind citit un drecret emis în acest sens de către liderul transnistrean Igor Smirnov.  

Potrivit sursei citate, Liţkai, a deţinut postul de ministru de externe al atuproclamatei rmn timp de 17 ani şi acum se pare că a fost demis. Deşi, potrivit versiunii oficiale, acesta se află în concediu medical.

Totodată, o sursă din cadrul Guvernului de la Kiev a declarat pentru agenţia Regnum că demiterea lui Liţkai a fost deja decisă. Potrivit sursei citate, motivul demiterii lui Liţkai ar fi faptul că „în rezultatul activităţii lui Liţkai, în ultimul timp s-au înrăutăţit definitiv relaţiile puterii executive a Transnistriei cu Rusiea, precum şi orientarea pro-ucraineană a şefului MAE de la Tiraspol”.

În martie curent, fostul preţedinte al sovietului suprem de la Tiraspol, Grigori Marakuţa a supus unei critici dure activitatea lui Valeri Liţkai, care în opinia lui, nu îşi îndeplinea onorabil obligaţiile. Marakuţa i-a imputat lui Liţkai eşecul Transnistriei în cadrul audierilor din Duma de Stat la 13 martie 2008. Marakuţa a mai spus că în ultimul timp Liţkai nu este primit nicăieri, iar acest fapt, în opinia lui, are un impact negativ asupra imaginii Transnistriei.