Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2008

Ministrul polonez de externe intenţionează să efectueze o vizită la Chişinău

Iniţiativa „Parteneriatului Estic” reprezintă un instrument complementar Politicii Europene de Vecinătate de o importanţă strategică în susţinerea aspiraţiilor europene ale ţărilor din regiunea sud-est europeană. Acest lucru a fost accentuat in cadrul intrevederii de miercuri dintre Marian Lupu, presedintele Parlamentului Republicii Moldova, si Krzysztof Suprowicz, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Polone in tara noastra.

Potrivit interlocutorilor, respectiva iniţiativă polono-suedeză este valoroasă şi importantă pentru facilitarea realizării aspiraţiilor europene istorice ale naţiunilor din estul Europei. 

Marian LUPU a salutat acest nou concept de abordare, atribuindu-i o importanţă deosebită atât pe dimensiunea mesajului şi susţinerii politice, precum şi care vine să avanseze cadrul relaţiilor din zona Politicii Europene de Vecinătate ale statelor din această regiune.  

„Europa estică este parte integrală a Europei şi trebuie să beneficieze de un tratament egal”, a afirmat diplomatul polonez referindu-se la importanţa apariţiei acestei noi iniţiative europene. 

În altă ordine de idei, interlocutorii au pledat, de asemenea, în favoarea dezvoltării dinamice a cooperării interparlamentare moldo-poloneze, fiind accentuată importanţa organizării unui schimb de vizite la nivelul celor două instituţii legiuitoare. În acest context, a fost discutată oportunitatea organizării unei vizite oficiale la Chişinău a Preşedintelui Sejmului Republicii Polonia.

În acelaşi timp, diplomatul polonez a accentuat faptul că pe data de 10 iulie curent într-o primă vizită oficială la Chişinău se va afla ministrul polonez de Externe, acţiune ce va oferi un bun prilej pentru consolidarea dialogului bilateral dintre Republica Moldova şi Republica Polonia, precum şi discutarea mecanismelor de impulsionare a parcursului european al ţării noastre. 

Krzysztof SUPROWICZ a reiterat în acest context interesul şi importanţa specială pe care le manifestă Republica Polonia faţă de ţările din Europa sud-estică, inclusiv faţă de susţinerea dezideratului european al Republicii Moldova.

În finalul întrevederii, oficialii au mai discutat o serie de aspecte privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean, fiind accentuată importanţa identificării unei soluţii viabile a conflictului în cadrul formatului de negocieri cinci plus doi. 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus