Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.06.2008

La Chişinău a fost semnat Protocolul de Cooperare între MAE din Moldova şi Muntenegru

La Chişinău a fost semnat Protocolul de Cooperare între MAE din Moldova şi Muntenegru

Documentul a fost semnat la 25 iunie de Aandrei Stratan, Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, şi Milan Roćen, ministrul Afacerilor Externe al Muntenegrului.

În cadrul întrevederii dintre cei doi miniştri, au fost discutate subiecte ce ţin de evoluţiile interne din Republica Moldova şi Muntenegru, priorităţile politicii externe a ambelor ţări, precum şi posibilităţile intensificării cooperării bilaterale moldo-muntenegrene. Totodată, a fost subliniată cooperarea evolutivă dintre ţările noastre, atît în cadrul organizaţiilor internaţionale, cît şi celor regionale.

De asemenea, au fost abordate pe larg acţiunile întreprinse de ambele state în vederea aderării la UE. În particular, Şeful diplomaţiei de la Chişinău a informat interlocutorul despre stadiul actual al dialogului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, obiectivele pe care şi le propune ţara noastră în acest sens, noile realităţi create pentru cetăţenii Republicii Moldova în legătură cu extinderea UE, precum şi a fost accentuat interesul Republicii Moldova de a semna un nou Acord cu UE, care va depăşi cadrul actualului Acord de Parteneriat şi Cooperare, avînd componentele stabilirii unor perspective clare în dialogul moldo-comunitar. La rândul său, oficialul muntenegrean a reiterat disponibilitatea Muntenegrului de a conlucra cu Republica Moldova în realizarea reformelor, în special, cele orientate spre integrarea în structurile europene. De asemenea a fost menţionat faptul că accederea în structurile europene a fost declarată prioritatea strategică a politicii externe a ambelor state. În mod particular ministrul Roćen a fost informat despre problematica transnistreană, fiindu-i aduse la cunoştinţă acţiunile întreprinse de către autorităţile moldoveneşti în vederea soluţionării acesteia. La fel Şeful diplomaţiei muntenegrene a reiterat deplina susţinere în reglementarea diferendului transnistrean.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus