Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2008

Gazprom este dispus să investească în construcţia gazoductelor din Moldova

În cadrul întrevederii recente la Moscova premierul moldovean Zinaida Greceanîi şi preşedintele consiliului de administrare al concernului rus „Gazprom”Alexei Miller au discutat posibilitatea implementării de către „Gazprom” a unor proiecte investiţionale pe teritoriul Moldovei, inclusiv de construcţie a gazoductelor magistrale. În acest scop în bugetul „Moldova-Gaz” deja sînt planificate cca 30 mil.dolari SUA, iar în cadrul întrevederii s-a abordat posibilitatea majorării investiţiilor.

Zinaida Greceanîi a salutat intenţia companiei „Gazprom” de a investiţii în sectorul de construcţie a reţelelor de gaze naturale pe teritoriul Moldovei, precum şi în alte proiecte reciproc-avantajoase. În altă ordine de idei, Alexei Miller a apreciat înalt faptul că Moldova asigură plata integrală a gazelor naturale livrate de „Gazprom”, inclusiv companiilor din sectorul energetic. Totodată, interlocutorii au abordat aspecte legate de restructurarea datoriei istorice a Moldovei pentru gazele naturale livrate, partea rusă exprimându-şi disponibilitatea unui dialog în acest sens.

Precum a menţionat anterior preşedintele consiliului de administraţie al SA „Moldovagaz” Ghennadi Abaşchin, datoria totală a Moldovei pentru gazele ruseşti în 2007 s-a majorat cu 207 mil. dolari SUA sau cu 24,6%, constituind la începutul anului 2008, fără penalităţi, 1 mlrd. 046,5 mil. lei. Potrivit lui, datoria s-a majorat, în special, din contul creşterii datoriei regiunii transnistrene cu 201,5 mil. dolari SUA. Precum a menţionat Ghennadi Abaşkin, datoria totală a Moldovei, fără penalităţi, constituie 160,6 mil. dolari SUA, iar a Transnistriei - 885,9 mil. dolari SUA. Această datorie se află la balanţa companiei „Tiraspoltrans”. Ghennadi Abaşchin a menţionat că Transnistria nu achită cronic plăţile pentru consumul pentur gaze, nivelul plăţilor fiind la un nivel foarte jos.

Potrivit prognozelor “Gazprom”, în 2008 în Moldova va livra un volum de gaze ruseşti de peste 2,5 mlrd. metri cub. În decembrie 2006 SA “Gazprom” şi SA “Moldovagaz” au semnat un contract de livrare a gazelor pentru perioada anilor 2007-2011, conform căruia, preţul la gaze se calculează anual conform unei formule, bazate pe principii de piaţă, cu utilizarea coeficientelor joase (în 2008 coeficientul a constituit 0,75). Către anul 2011 preţul gazelor ruseşti pentru Moldova va atinge nivelul preţului mediu european. Pentru luna iulie 2008, preţul gazelor ruseşti pentru Moldova s-ar putea ridica până la 240 USD penru o mie metri cubi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus