Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-06-20/5466-5466.html
Data: Jun 20, 2008 (21:02)

UE a aprobat Parteneriatul Estic

Şefii de state şi de guverne din UE au decis vineri consolidarea relaţiilor lor cu Estul, după ce în martie au aprobat o Uniune pentru Mediterana, relatează AFP.

"UE primeşte favorabil propunerile ce vizează dezvoltarea dimensiunii estice a politicii europene de bună vecinătate, al cărei obiectiv va fi consilidarea politicii UE faţă de partenerii săi estici într-un cadru bilateral şi multilateral", potrivit declaraţiei comune a Celor 27, după summitul de la Bruxelles.

Cele 27 de state au mandatat CE să le prezinte „în primăvara lui 2009 o propunere privind modalităţile de „parteneriat estic” în baza iniţiativelor pertinente”.

Textul nu menţionează ţările vizate de acest nou parteneriat, dar această iniţiativă reia o propunere lansată în luna mai de polonezi şi suedezi, care caută un mijlioc de echilibrare a proiectului francez Uniunea pentru Mediterana.

Varşovia şi Stockholm doresc consolidarea legăturilor UE cu Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Armenia, Georgia şi chiar Belarus, dacă se democratizează, în diverse domenii, de genul controlului la frontiere sau comerţul.