Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.06.2008

Companiile ruse vor să investească în infrastructura Moldovei şi renovarea aeroporturilor de la Bălţi şi Cahul

Companiile ruse vor să investească în infrastructura Moldovei şi renovarea aeroporturilor de la Bălţi şi Cahul

Colaborarea investiţională, interacţiunea în domeniul gazelor şi energeticii şi problemele securităţii alimentare se vor afla în centrul atenţiei premierilor din Rusia şi Moldova în cadrul negocierilor de vineri de la Moscova, au comunicat pentru RIA Novosti surse din cadrul guvernului rus.

„Energetica este elementul principal al colaborării noastre”, a declarat sursa citată presei în ajunul întevederii dintre Vladimir Putin şi Zinaida Greeceanîi. Premierul moldovean va sosi la Moscova joi.  

Potrivit sursei citate, Greceanîi va avea întrevedere cu conducătorul „Gazprom” Alexei Miller, în cadrul căreia vor fi examinate oportunităţile colaborării, inclusiv perspectiva activităţii companiei în Balcani, utilizând potenţialul de tranzit al Moldovei.

De asemenea, Putin şi Greceanîi vor examina colaborarea celor două ţări în domeniul electroenergetic. Sursa din cadrul guvernului rus a menţionat că centrala electrică de la Cuciurgan (Moldavskaia GRES), controlată de concernul rus RAO ES, nu îşi utilizează capacităţile la maximum şi deocamdată centrala nu exportă energie în Moldova din cauza preţurilor neavantajaose. Un subiect în cadrul discuţiilor dintre cei doi premieri îl va constitui politica preţurilor la energia electrică generată la centrala de la Cuciurgan. Potrivit sursei citate, în prezent conducerea centralei negociază cu energeticienii moldoveni în vederea identificării unui preţ optim pentru exportul energiei electrice în Moldova.

De asemenea, sursa guvernamentală  a menţionat că Rusia este interesată să participe la proiectele investiţionale în domeniul infrastruturii şi a reconstrucţiei aeroporturilor de la Bălţi şi Cahul. Aceasta a spus că companiile ruse sunt dispuse să activeze în Moldova în cazul oferirii unor condiţii favorabile.

Un alt subiect al întrevederii va fi problema securităţii alimentare şi faptul că în CSI sunt spaţii libere pentru explorarea agrară, iar producţia agricolă moldovenească este solicitată pe piaţa Rusiei.   

Potrivit sursei citate, volumul comerţului dintre cele două ţări continue să crească. Astfel în 2007 volumul comerţului a depăşit 1,4 miliarde dolari SUA, iar importul – circa 500 milioane USD. În ianuarie-aprilie curent, volumul comerţului dintre cele două ţări a crescut cu 30%.

Sursa citată a spus că la finele negocierilor moldo-ruse la Moscova va fi semnat protocolul privind livrarea producţiei cooperaţiei de consum, menit să creeze condiţii favorabile în acest domeniu, precum şi un document interguvernamental în domeniul ocrotirii sănătăţii. De asemenea, va fi examinat programul de cooperare economică dintre Moldova şi Rusia perspectivele cooperării până în anul 2020.  

Totodată, cei doi premieri vor examina problematica transnistreană, precum şi cooperarea în domeniul migraţiei, culturii şi sferei umanitare.

De asemenea, sursa citată a spus că în anul curent premierul Rusiei Vladimir Putin ar putea sosi la Chişinău. Funcţionarul rus a menţionat că la 23 mai Greceanîi şi Putin au avut o întrevedere destul de bună. "Cred că la Moscova va avea loc o întevedere foarte binevoitoare şi concretă. Zinaida cunoaşte foarte bine problematică moldo-rusă şi la moment nu este o persoană mai pregătită ca ea pentru dialogul dintre Rusia şi Moldova", a mai spus sursa citată.    

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus