Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.06.2008

Parlamentul Republicii Moldova ar putea face parte dintr-o adunare parlamentară europeană - Euronest

Grupul PPE-DE din Parlamentul European propune crearea unei adunări parlamentare din care să facă parte membri ai legislativelor din ţările aflate în vecinătatea estică a UE, precum Moldova, Ucraina şi Georgia, după modelul adunării EuroMed şi Eurolat (Mediterana şi America Latină), se arată într-un comunicat de presă al grupului PPE-DE.

„Euronest, pe modelul adunărilor parlamentare EuroMed (UE-ţările mediteraneene), Eurolat  (UE-America Latină) şi ACP (UE-Africa-Caraibe-Pacific) va fi o instituţie ce va promova dialogul multilateral cu scopul de a întări relaţiile de vecinătate dintre statele membre UE şi partenerii săi estici, precum şi de a încuraja relaţiile între parteneri, oferind un forum de discuţii şi cooperare, pentru a găsi soluţii la problemele regiunii”, a spus preşedintele grupului PPE-DE, Joseph Daul.

„Parlamentul European este conştient de importanţa schimburilor parlamentare şi de dezvoltarea pozitivă a regiunii din vecinătatea estică. Schimbul de experienţă şi bune practici, dialogul deschis şi spiritul de parteneriat constituie baza pentru o integrare mai adâncă şi de pe urma căreia vor beneficia ambele părţi. Euronest va fi un instrument puternic pentru a promova această dezvoltare", a spus coautorul iniţiativei este preşedintele comisiei de afaceri externe a PE (AFET), polonezul Jacek Saryusz-Wolski.

Adunarea parlamentară ar Euronest ar putea fi formată din maximum 120 de membri în baza principiului parităţii, cu un număr egal de europarlamentari şi membri ai parlamentelor naţionale din ţările partenere - Ucraina, Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Moldova, dar şi din „reprezentanţii forţelor democratice din Belarus”. Fiecare dintre cele 6 ţări menţionate ar utea delega câte 10 membri.  

Adunarea parlamentară va permite dialogul pe teme de interes curent, precum energia, mediul, combaterea crimei organizate sau competitivitatea economiilor în era globalizării, promovând cooperarea dintre participanţi şi aprofundarea politicii de vecinătate cu ţările estice, se mai arată în comunicatul grupului PPE-DE.

 

Sursa: Grupul PPE-DE al Parlamentului European

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus