Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-06-18/5419-5419.html
Data: Jun 18, 2008 (19:39)

Lituania interzice simbolurile sovietice

Parlamentul Lituaniei a adoptat o lege care impune restricţii fără precedent în fostul spaţiu comunist, în ceea ce priveşte afişarea de simboluri sovietice. Noua lege a demonstraţiilor consideră la fel de grave simbolurile sovietice ca şi pe cele naziste, transmite BBC.

Decizia va irita cu siguranţă Moscova.  Interdicţiile sunt cele mai dure adoptate vreodată de un stat care a făcut parte din fosta URSS.

Lituania consideră un delict afişarea oricăror simboluri care pot fi interpretate drept propagandă pentru regimurile naziste şi comuniste.

Nu mai pot fi afişate în public steaguri, embleme, insigne, uniforme, zvastici, secera şi ciocanul, precum şi steaua sovietică cu cinci colţuri. Sunt interzise fotografiile liderilor nazişti şi sovietici dar şi intonarea imnurilor din aceleperioade.

Legea nu specifică dacă interdicţia vizează şi actualul imn al Rusiei, care foloseşte muzica sovietică, dar versuri diferite.

Actul normativ este mai dur decât unul cu conţinut asemănător, adoptat într-un alt stat baltic, Estonia. Decizia Estoniei, de a pune pe picior de egalitate zvastica nazistă cu secera şi ciocanul a fost considerată "o blasfemie" de Moscova şi o încercare de a rescrie istoria.

Rusia consideră că statele baltice au fost eliberate de armata sovietică şi s-au alăturat de bună voie URSS. Estonia, Letonia şi Lituania, precum şi majoritatea ţărilor europene, cred însă că anexarea s-a făcut prin ocupaţie, în virtutea pactului Ribetropp - Molotov.

 

Sursa: BBC