Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-06-17/5411-5411.html
Data: Jun 17, 2008 (23:55)

Chişinăul este cel mai ieftin oraş din Europa

Capitala Republicii Moldova se situează pe locul 76 în Europa şi pe locul 195 în lume după costul vieţii în oraşe.

Potrivit unui studiu efectuat de compania ECA Internaţional, cel mai scump oraş european este capitala norvegiană, Oslo, care ocupă şi locul doi în lume.În primele zece oraşe cele mai scumpe din Europa se mai află Stavanger (Norvegia), Copenhaga (Danemarca), Moscova (Rusia), Geneva (Elveţia), Zurich (Elveţia), Helsinki (Finlanda), Sankt Petersburg (Rusia) etc.

Pentru realizarea studiului specialiştii de la ECA Internaţional au comparat nivelul  costurilor de trai în cele mai mari 370 de oraşe din 184 de ţări. Astfel, a fost calculat un coş mediu în care au fost incluse 128 de bunuri de consum şi servicii cumpărate în mod obişnuit de angajaţii străini din peste 300 de locaţii din întreaga lume, printre care alimente, produse lactate, carne şi peşte, fructe, legume, băuturi, tutun, haine, bunuri electrice, etc. În clasamentul final pentru Europa au intrat 75 de oraşe din 38 state.

Potrivit analizei semestriale privind costurile de trai, Luanda, capitala Angolei, rămâne cel mai scump oraş din lume, în timp ce Maseru, capitala statului african Lesotho, continuă să fie cea mai ieftină locaţie, iar Tokyo este oraşul cel mai scump din Asia.

Motivele principale care au dus la creşterea considerabilă a cheltuielilor în cele mai multe oraşe din lume sunt preţul petrolului şi al hranei. De asemenea, inflaţia şi rata de schimb au avut un impact major în schimbările care s-au produs în clasament în ultimul semestru.