Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.06.2008

Germania susţine Parteneriatul Estic

Germania susţine Parteneriatul Estic

Acest fapt a fost anunţat de către cancelarul germaniai Angela Merkel, în cadrul conferinţei comune, susţinută luni, la Gdansk, împreună cu premierul Poloniei Donald Tusk, transmite RIA Novosti.

„Parteneriatul Estic” prevede crearea unui forum regional de cooperare dintre ţările UE cu Uctaina, Moldova, Georgia, Azerbaidjan şi Armenia, precum şi cu Belarusul, deocamdată la nivel de experţi.

„Susţin plenar iniţiativa polono-suedeză (a „parteneriatului estic”). Cred că pentru noi toţi este importantă includerea vecinilor noşti din Est în politica de vecinătate”, a spus Merkel.

Premierul Poloniei a menţionat că Varşovia „lucrează de mult timp asupra dimensiunii estice a politicii europene”.

„Azi am fost foarte bucuros să aud despre sprijinul univoc al acestui proiect. Acasta înseamnă că la următoarea şedinţă a Comisiei Europene acest proiect, important pentru întreaga Uniune Europeană şi pentru Polonia, va deveni un fapt împlinit”, a spus Tusk.

Realizarea proiectului „Parteneriatul Estic”, în opinia autorilor, ar trebui să conducă la anularea regimului de vize al UE cu ţările menţionate, precum şi la crearea unei zone de comerţ liber cu mărfuri şi servicii. Totodată, proiectul prevede semnarea acordurilor de cooperare cu fiecare dintre ţările menţionate, după modelului celui negociat în prezent cu Ucraina.

Conducerea Ucrainei contează pe faptul că în septembrie 2008 va fi semnat un nou acord extins cu UE, în cadrul căruia va apărea o perspectivă clară de aderare la UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus