Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.06.2008

Adevarul: Viktor Iuşcenko vrea trilaterală Kiev - Chişinău - Bucureşti

Adevarul: Viktor Iuşcenko vrea trilaterală Kiev - Chişinău - Bucureşti
Liderul de la Kiev încearcă să atragă România şi Republica Moldova în proiectul său privind rezolvarea diferendului transnistrean

Autorităţile de la Kiev se arată din ce în ce mai interesate de conflictul din Transnistria şi vizează un dialog pe acest dosar, cu Bucureştiul şi Chişinăul.

Preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko vrea să lanseze o trilaterală Kiev-Chişinău-Bucureşti, a declarat adjunctul şefului secretariatului preşedinţiei de la Kiev, Aleksandr Cealîi, citat de portalul de ştiri liga.net.

Preşedintele Iuşcenko se pregăteşte să facă în cursul acestei săptămâni o vizită oficială la Chişinău. El urmează să examineze cu oficialii din Republica Moldova şi stadiul realizării planului de reglementare a situaţiei din Transnistria în contextul "planului Iuşcenko".

Smirnov mizează pe Ucraina

În acest context, liderul regiunii separatiste Transnistria, Igor Smirnov, care a avut o întrevedere la Odesa cu ministrul ucrainean de externe, Vladimir Ogrîzko, a spus că planul preşedintelui Viktor Iuşcenko pentru reglementarea conflictului rămâne de actualitate. "Planul Iuşcenko" prevedea desfăşurarea simultană a alegerilor în Transnistria şi Republica Moldova, formarea noilor organe ale puterii în baza rezultatelor scrutinului şi demararea negocierilor privind principiile de integrare a Transnistriei în Moldova.

Divergenţe româno-ucrainene

Dorinţa Ucrainei de a lansa dialogul cu România vine pe fondul unei deteriorări a relaţiilor bilaterale ale celor două ţări. În plus, România a avut propria versiune de rezolvare a dosarului transnistrean, care nu a găsit ecou, nici la Chişinău, nici la Kiev şi nici la Moscova.

În prezent, divergenţele dintre cele două ţări sunt întreţinute de litigiul legat de delimitarea platoului continental din jurul Insulei Şerpilor, de canalul Bîstroe, dar şi de problema minorităţilor. Recentele declaraţii ale Bucureştiului privind sudul Ucrainei şi absenţa preşedintelui Traian Băsescu de la recentul summit energetic desfăşurat la Kiev nu au darul să netezească calea spre dialog.

România susţine actualul format

Purtătorul de cuvânt al MAE, Cosmin Boiangiu, a declarat, pentru „Adevărul", că Ucraina nu a făcut, deocamdată, o propunere concretă Bucureştiului. Boiangiu a mai afirmat că România susţine menţinerea formatului de negocieri "5+2" pentru diferendul transnistrean.

Sursa: Adevarul 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus