Trimite e-mail | Printeaza
16.06.2008

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, desfăşurată la tema anihilării abuzurilor şi falsificărilor în cadrul proceselor patrimoniale.

Şedinţa Consiliului Suprem de Securitate a fost dedicată examinării unor cazuri  de falsificare şi abuzuri comise de către un grup de persoane, constituit din avocaţi, factori de decizie din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei şi al sistemului judecătoresc, care aplicînd scheme frauduloase, au contribuit la deposedarea unor acţionari ai B.C. „ Moldova Agroindbank”  de valori mobiliare în sumă totală de 8 milioane lei.

Folosind atribuţiile de serviciu şi făcînd uz de informaţia privind acţionarii băncilor comerciale,  acest grup a iniţiat crearea artificială a unor contracte de datorii între unii acţionari ai B.C. „ Moldova Agroindbank” şi persoane racolate în acest scop, cu adresarea ulterioară  în instanţele de judecată privind deposedarea acţionarilor legitimi ai BC „ Moldova Agroindbank” de acţiuni.

Realizarea schemei criminale a fost posibilă în condiţiile în care s-au încălcat în mod flagrant procedurile privind legalitatea şi modalitatea examinării în judecată a solicitărilor vizate. Toate litigiile menţionate au fost examinate la judecătoria din sectorul Rîşcani din capitală, foştii acţionari nefiind informaţi despre pretenţiile persoanelor racolate privind drepturile la bunurile mobiliare pe care le deţin.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei investighează cazul şi în timpul apropiat va prezenta materialele respective în judecată.

Preşedintele a menţionat că faptul creării schemei frauduloase pentru deposedarea acţionarilor de la B.C. „Moldova Agroindbank” atestă existenţa unor condiţii îngrijorătoare ce ar permite iniţierea unor atare ilegalităţi şi în raport cu alte bănci comerciale, precum şi promovarea unor acţiuni similare pe piaţa financiară a ţării.

Consiliul Suprem de Securitate a decis crearea de către Procuratura Generală, Banca Naţională a unui grup de lucru pentru sintetizarea şi expertizarea legislaţiei bancare şi privind secretul comercial, în corespundere cu rigorile europene, şi elaborarea propunerilor privind perfecţionarea legislaţiei naţionale în domeniu.

Curtea Supremă de Justiţie va analiza şi generaliza practicile judiciare din ţară la examinarea litigiilor legate de drepturile de proprietate. Banca Naţională urmează să înăsprească şi să eficientizeze politicile de selectare şi de promovare a cadrelor în cadrul subdiviziunilor sale şi să sporească randamentul controlului asupra legalităţii sistemului bancar din ţară. Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei va urgenta urmărirea pe marginea dosarelor penale vizate, va fortifica baza probantă şi va deferi cauza penală instituţiilor judecătoreşti pentru sancţionarea persoanelor culpabile.

2008-06-16

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus