Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.06.2008

BBC: Rusia - împotriva "Parteneriatului estic"

BBC:  Rusia - împotriva

Rusia şi-a făcut publică poziţia privind aşa numitul "Parteneriat estic" dintre Uniunea Europeană şi fostele ţări sovietice, propus de Polonia şi Suedia. Scopul parteneriatului ar fi să asiste Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaijanul, Armenia şi Belarus în pregătirile pentru o eventuală aderare la Uniunea Europeană.

Preşedintele camerei superioare a Parlamentului Rusiei, Serghei Mironov, a declarat că Uniunea Europeană nu are nevoie de un nou "Parteneriat estic" cu fostele republici sovietice fiindcă deja are legături bilaterale cu fiecare ţară.

Proiectul propus de Polonia şi Suedia nu implică şi Rusia, cu care Uniunea Europeană ar dori un parteneriat strategic separat.

Serghei Mironov a subliniat că e normal ca Uniunea Europeană să aibă relaţii cu fiecare ţară în parte, întrebându-se ce rost mai au relaţiile bilaterale dacă se doreşte impunerea unei politici comune cu toate statele, aşa cum ar propune Parteneriatul estic.

Acest Parteneriat ar urma să primească acordul liderilor Uniunii Europene la reuniunea de săptămâna viitoare.

Ar urma ca, graţie acestui parteneriat, comerţul cu statele participante să fie liberalizat, condiţiile de călătorie pentru cetăţenii acelor ţări să fie ceva mai simple iar relaţiile culturale ar urma să fie intensificate.

Preşedintele Camerei superioare a Parlamentului Rusiei a vorbit din nou de opoziţia Rusiei faţă de planurile Georgiei şi Ucrainei de a adera la NATO, avertizând că integrarea în alianţa nord atlantică va afecta comerţul celor două ţări cu Rusia.

"Lumea nu se va prăbuşi şi Rusia nu va scoate tancurile dacă Ucraina şi Georgia vor adera la NATO dar o asemenea decizie va afecta grav relaţiile dintre Rusia şi alianţă şi, totodată, relaţiile cu ţările care vor să adere la NATO", a subliniat Serghei Mironov.

El a adăugat că Ucraina şi Georgia "n-ar trebui să se plângă ulterior că Moscova restricţionează comerţul şi cooperarea cu ele".

"Ar fi o catastrofă pentru industria Ucrainei, inclusiv pentru sectorul apărării dar, evident, asta e problema lor internă", a mai spus oficialul rus.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus