Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.06.2008

ECO: De la 1 iulie, Gazele naturale se scumpesc cu 13-14%

•  Până la finele anului preţul gazelor va mai creşte• Cu siguranţă că aceste creşteri de preţ vor duce la majorarea tarifelor la gaze naturale, energia electrică şi cea termică

Preţul gazelor livrate de concernul rus Gazprom în Republica Moldova va creşte, de la 1 iulie curent, până la nivelul de circa 240 USD pentru o mie de metri cubi, anunţă surse din cadrul adiministraţiei întreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz. Faţă de preţul actual de 213 USD pentru o mie de metri cub, aceasta va semnifica o majorare cu circa 13%. Potrivit surselor citate, preţul este încă unul estimativ, dar cu siguranţă că nu va fi mai mic de cota de 240 USD pentru o mie de metri cubi. Aceeaşi sursă spune că despre acest preţ autorităţile moldovene au fost deja informate, inclusiv preşedintele ţării Vladimir Voronin.

Conform unor surse guvernamentale, problema preţului gazelor ar fi fost abordată în treacăt şi în cadrul Summit-ului informal al şefilor de stat din CSI, unde preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut, la Sankt Petersburg, o întrevedere cu noul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Sursele evită să spună care va fi impactul acestor creşteri şi nu exclud că până la finele anului preţul gazelor să mai crească. Cu cât însă nu pot spune în condiţiile în care preţul gazelor depinde de evoluţia preurilor la petrol şi unele derivate ale lui – păcura şi gasoil.

Cu siguranţă că aceste creşteri de preţ vor duce la majorarea tarifelor la gaze naturale, energia electrică şi cea termică. Cu cât vom trăi şi vom vedea.

De altfel nu suntem singurii ameninţaţi cu creşterea preţurilor la gaze.

Astfel, preţul gazelor naturale ruse pentru Ucraina "aproape se vor dubla" de la 1 ianuarie 2009, a anunţat vineri şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, la încheierea unei întrevederi între preşedintele rus şi omologul său ucrainean.

"La 1 ianuarie 2009 statele din Asia Centrală vor vinde gaze la preţuri europene, iar aceste gaze tranzitează Rusia", a spus Lavrov, precizând că Medvedev i-a reamintit preşedintelui ucrainean că preţul exporturilor destinate Ucrainei va creşte semnificativ.

În acelaşi timp, preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko a reacţionat calm susţinând că "Cu cât vom trece mai repede la preţuri de piaţă, cu atât va fi mai bine pentru economia ţării. Împărtăşim această poziţie".

În 2008, grupul rus Gazprom a majorat preţul gazelor livrate Ucrainei de la 130 USD la 179,5 USD pentru o mie de metri cubi, contribuind la accelerarea inflaţiei şi la un nou val de instabilitate politică în această ţară. În Europa, Gazprom livrează gaze la un preţ de circa 400 USD pentru o mie de metri cubi.

Pentru a acoperi cererea crescută de gaze de pe piaţa internă, din fosta Uniune Sovietică şi Europa, Gazprom cumpără gaze din Uzbekistan, Turkmenistan şi Kazahstan, întrucât producţia din Siberia stagnează.

În 2007, Gazprom a convenit majorarea preţului plătit pentru gazele turkmene de la 100 USD la 130 USD pentru o mie de metri cubi, în prima parte a anului 2008, şi la 150 USD în a doua jumătate. Gazprom a acceptat şi cererea Uzbekistanului şi Kazahstanului de creştere a preţului, dar părţile nu au anunţat la ce nivel.

Presa din Ucraina şi Rusia au calificat declaraţiile de majorare a preţurilor la gaze ca pe un avertisment faţă de intenţiile Ucrainei de a adera la NATO.

Sursa: ECO

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus