Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.06.2008

Uniunea Europeană şi Republica Moldova se angajează într-un parteneriat al mobilităţii

Uniunea Europeană şi Republica Moldova se angajează într-un parteneriat al mobilităţii

Joi, 5 iunie, la Bruxelles, a fost lansat un parteneriat al mobilităţii între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. În acest sens a fost semnată o declaraţie comună în cadrul Consiliului "Justiţie şi Afaceri Interne"de către vicepreşedintele Comisiei Europene, Jacques Barrot, responsabil de domeniul "Justiţie, Libertăţi, Securitate", Comisarul Benita Ferrero-Waldner, responsabilă de Relaţiile Externe, Ministrul Afacerilor Interne al Sloveniei, Dragutin Mate şi Ministrul Afacerilor Interne ale Republicii Moldova, Valentin Mejinschi, împreună cu Miniştrii responsabili din Statele Membre interesate (Bulgaria, Cipru, Franţa, Grecia, Germania, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria).  

Parteneriatele de mobilitate, pentru moment într-o etapă pilot, reprezintă noi instrumente comunitare menite să ofere o expresie concretă parteneriatelor dintre UE şi ţările terţe în vederea gestionării, în comun, a fluxurilor migraţionale, în interesul Uniunii Europene, a partenerilor săi şi a migranţilor.

Republica Moldova şi Republica Capul Verde sunt primele două state cu care UE se angajează în acest proces.

Precum a comunicat Delegaţia Comisiei Europene în Republica Moldova, comisarul Ferrero-Waldner, responsabil pentru relaţiile externe, a salutat semnarea  parteneriatului de mobilitate dintre Moldova şi UE, menţionând că această nouă generaţie de parteneriate vor permite Moldovei şi UE să abordeze împreună, într-un singur cadru, problemele migraţiei şi dezvoltării care sunt esenţiale pentru viaţa cetăţenilor moldoveni. „Comisia va oferi suportul deplin la realizarea acestui parteneriat, inclusiv, prin asistenţă financiară”, a spus Benita Ferrero-Waldner.

În decembrie 2007, Consiliul Uniunii Europene a solicitat Comisiei să se angajeze, în colaborare cu Statele Membre şi Preşedinţia UE, într-un dialog cu Republica Moldova în vederea lansării parteneriatului pilot de mobilitate. Discuţiile dintre Comisia Europeană, Statele Membre interesate şi Republica Moldova s-au materializat într-o Declaraţie de intenţii, cu caracter politic, care conţine în anexă o serie de iniţiative concrete propuse de către semnatari, care implementate, în comun, vor oferi o expresie concretă parteneriatului.

Iniţiativele incluse în Parteneriat vizează, în particular, sporirea beneficiilor migraţiei şi aportul acesteia pentru dezvoltare, atenuarea efectelor negative ale migraţiei de muncă, în special, pentru persoanele înalt calificate, facilitând migraţia circulară, revenirea şi reintegrarea acestor persoane. Parteneriatul include, de asemenea, iniţiative bilaterale care favorizează transferul beneficiilor de securitate socială, programe durabile de reintegrare, schimb, instruire de muncă temporară. Acesta, de asemenea, prevede dezvoltarea iniţiativelor vizând încurajarea participării diasporei la dezvoltarea Republicii Moldova, facilitând condiţiile de utilizare a remitenţelor de către comunităţile de origine, într-un mod productiv, care ar contribui la dezvoltare.

În final, în colaborare cu Republica Moldova, vor fi implementate şi alte iniţiative în vederea consolidării capacităţilor sale de a gestiona piaţa muncii, abordării într-un mod mai adecvat a aspectelor referitoare la azil şi protecţia refugiaţilor, luptei contra migraţiei clandestine şi a traficului de fiinţe umane, sporirea controlului la frontieră. În ceea ce priveşte ultimele două iniţiative, se va ţine cont de rolul de facilitare al Agenţiei Frontex care va semna, în curând, un angajament operaţional cu Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus