Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.06.2008

Banca investiţională globală Morgan Stanley este interesată să deschidă operaţiuni în Republica Moldova

Potrivit Serviciul de presă al Guvernului, declaraţii în acest sens a făcut directorul Pieţei de Capital Globale pentru Europa al Morgan Stanley, John Hyman, în cadrul întrevederii de astăzi cu Prim-ministrul, Zinaida Greceanîi. Printre domeniile de interes pentru Morgan Stanley în Republica Moldova se numără atragerea fondurilor private, a investitorilor şi acordarea suportului în dezvoltarea pieţei de capital, a declarat John Hyman.

„Avem printre clienţii noştri o companie petrolieră din Republica Moldova, dar am fi interesaţi şi de sectorul financiar-bancar, care manifestă importante perspective de creştere. Dorim să investim resurse proprii în Republica Moldova, iar sectorul bancar va fi o prioritate în acest sens”, a mai spus reprezentantul Morgan Stanley.

Alte două domenii de interes pentru banca internaţională sunt comerţul cu active agricole şi piaţa bursieră. John Hyman a apreciat că piaţa bursieră din Moldova are mari perspective de creştere şi, în condiţiile creşterii economice rapide în ţările emergente, inclusiv în Republica Moldova, mulţi investitori din ţările occidentale sunt interesaţi să investească în zonă. O altă arie de interes pentru Morgan Stanley ar fi facilitarea colaborării dintre Moldova şi ţările din Orientul mijlociu, care reprezintă o importantă forţă investiţională.

Doamna Prim-ministru a făcut o scurtă prezentare a climatului investiţional din Republica Moldova, a iniţiativelor de liberalizare a economiei, a procesului de deetatizare a proprietăţii publice prin intermediul Bursei de Valori şi a pieţei de capital. „Am lansat procesul de selectare a unui consultat pentru privatizarea Băncii de Economii, şi sperăm că investitorul strategic va cumpăra nu doar cota statului de 56%, ci va concentra şi restul acţiunilor, pentru a păstra caracterul social al acestei bănci”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Totodată, Primul ministru a subliniat importanţa diversificării regionale a afacerilor, precum şi a căilor de acces. În acest sens, Guvernul stimulează dezvoltarea afacerilor în regiuni, precum şi construcţia complexului portuar din Giurgiuleşti.

Reprezentanţii Morgan Stanley s-au arătat interesaţi de posibilităţile de a investi în dezvoltarea infrastructurii în Moldova, inclusiv prin intermediul fondului de investiţii cu active de circa 4 miliarde de dolari, deţinut de bancă. În context, John Hyman a apreciat drept foarte atractiv climatul investiţional, care s-a îmbunătăţit în ultimul timp, precum şi poziţia geografică a Moldovei. „Este impresionant ritmul în care Guvernul de la Chişinău implementează reformele pentru care ţărilor din Europa de Este le-au trebuit zeci de ani”, a declarat directorul Pieţe de Capital Globale pentru Europa al Morgan Stanley. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus